fbpx
Biznis Događaji Politika Vesti Video

Aerodrom Ponikve – razvojna šansa zapadne Srbije

ponikve-aerodrom16-4

Danas se na Zlatiboru održava konferencija o aerodromu Ponikve. Konferenciju je otvorio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović koji je pozdravio prisutne.

konferencija-stamatovic16-2

Skupu se zatim obratio i Aleksandar Đurić, savetnik ministra trgovine i turizma u vladi RS. On je govorio o vezama RS i Srbije istakavši da je aerodrom jedan od najboljih načina da poveže narod RS i Srbiju.

konfrencija-aerodrom16-3

Profesor ekonomskog fakulteta dr. Ljubomir Savić je dao uvod za prvu panel diskusiju. On je istakao da bi aerodrom mogao pored ekonomskih da ima i pozitivne demografske efekte i da svi zajedno treba da rade na realizaciji ovog važnog regionalnog projekta.

U prvoj panel diskusiji su učestvovali direktor aerodroma Ponikve Saša Savić, Ivan Vitorović, generalni direktor Mona Hotel Menagment, predstavnici VU Tara i PKS Užice.

konferencija-aerodrom16-5

U prvoj panel diskusiji je posebno interesantno bilo izlaganje Ivana Vitorovića koji je govorio o pozitivnim efektima koje bi turistička privreda imala otvaranjem aerodroma. On je istakao sa danas hotel Mona ima oko 30% stranih gostiju i da za zapadnu Srbiju postoji interesovanje i da će stavljanje aerodroma u funkciju povećati priliv stranih gostiju.

Ivan Vitorović je istakao da nema dovoljno kapaciteta za veći boljoj gostiju. Zlatibor je destinacija koja ima veliku popunjenost ali da će otvaranje novih hotela doći i do smanjenja cena a tada dolaze uglavnom gosti koji imaju majku vanpansionsku potrošnju. Vitorović je istakao da Zlatibor ima veliki potencijal u vanhotelskim sadržajima i  da je lepota ova planine najbolje čuvana tajna u Srbiji. Vitorović je istakao da bi vazdušni saobraćaj trebalo prvenstveno usmeriti na tržišta gde postoji jaka dijaspora kao što su Nemačka i Austrija, kao i na morske destinacije kao što su Kipar, Krit i Malta. On istakao da stanovnici ovih destinacija u letnjem periodu putuju prvenstveno u planinske turističke centre kako bi izbegli gužve kod kuće.

U diskusiji je iznet i podatak da planinske destinaciju žive deset meseci godišnje dok morske samo od maja do septembar i da će biti sve interesantniji gosti iz Francuske i Belgije.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina je u svom izlaganju zatražio od Vlade da u projekat aerodroma ulozi oko 2.3 miliona evra a da bi opštine zlatiborskog kraja obezbedile preostala sredstva za završetak ovog projekta. On je istakao da Čajetina može da preuzme 30% troškova održavanja aerodroma. Stamatović je podsetio prisutne da se sada pripremaju budžeti za sledeću godinu i da ako se ovo pitanje ne reši ove godine biće izgubljena još jedna godina. U izlaganju Stamatović je podsetio da je projekat regionalne deponije Duboko uspešno realizovan i da su lokalne samouprave koje su odbijale učešće u ovakvim projektima danas u problemu.

Za stavljanje aerodroma u upotrebu Stamatović je zatražio i podršku republičkih institucija jer lokalna samouprava ima rešenje. On je istakao da Ministarstvo mora sa pokrene ovu inicijativu a da je na gradu Užicu da inicira promenu pravnog statusa preduzeća iz gradskog u regionalno. Stamatović je istakao da i će se zaključci konferencije uputiti svim relevantni subjektima na državnom i lokalnom nivou. Stamatović je istakao da će lokalne samouprava čiji predstavnici nisu došli na konferenciju morati da objasne svojim građanima zašto su odbile da reše pitanje aerodroma Ponikve.

konferencija-aerodrom16-1

Direktor aerodroma Saša Savić je govorio o potrebnim sredstvima da se aerodrom stavi u funkciju. On je istakao da aerodrom sam sebi nije cilj već razvoj privrede zapadne Srbije i da je bilo interesovanja kako od avio kompanita tako i od turistički agencija za uspostavljanje saobraćaja ka Ponikvama.

Predstavnica PKS Užica je govorila o studiji iz 2008.godine u kojoj se govorilo o pozitivnim efektima aerodroma koji bi sa 100.000 prevezeni putnika imao za posledicu otvaranje između 190 i 300 radnih mesta. U privrednoj  komori smatraju sa bi veliki korist imalo malinarstvo jer bi bio olakšan izvoz sveže maline. Ovo je potvrdio i predsednik Skupštine opštine Arilje koji je izneo podatak da bi uspostavljanje vazdušnog saobraćaja omogućilo prosečan prihod od 6.000 evra po domaćinstvu u proizvodnji sveže maline.

Aerodrom (IATA: U C, ICAO: LYUZ) se nalazi na 43°53′56″N 19°41′52″E / 43.89889°N mna 12 km od Užica, na na nadmarskoj visini od 904/918 metara.  Građen je od 1979. do 1983.godine kao pomoćni aerodrom za potrebe Jugoslovenskog Ratnog Vazduhoplovstva i prostire se na površini od 556 hektara, i raspolaže sa dve piste, asfaltnom dužine 3.200 metara (10.499 ft) i širina 45 metara u pravcu 11L/29R i travnatu dužine 1.500 metara (4.921 ft) pravac 11R/29L.

Tokom NATO bombardovanje je aerodrom je pretrpeo znatna oštećenja. Do 2016.godine je razminirano područje od 1.2 miliona kvadratnih metara (4000 m x 300 m), završena je obnova većeg dela asfaltne piste i dela potrebne opreme tako da je aerodrom osposobljen za prihvat vazduhoplova pored vizuelnog i po IFR uslovima. U ovom trenutku aerodrom mogu koristiti avioni generalne avijacije sa maksimum 12 mesta. U aprilu ove godine je završena i pristanišna zgrada površine 550 metara kvadratnih čime je aerodrom osposobljen za prihvat putničkih aviona. A samo u toku 2016.godine je registrovano više od 90 letova generalne avijacije. Trenutno aerodrom posluje kao javno preduzeće grada Užica, za šta je u budžetu grada odvojeno 7,7 miliona dinara.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031