Događaji Ekonomija Lokalna privreda Manifestacije Turizam

Čajetinski jesenji vašar u nedelju

U nedelju, 27.septembra u Čajetini se održava tradicionalni krstovdanskom narodni vašar. Nekada je ovo bio najvažniji stočni vašar u zlatibroskom kraju, na kome je utvrđivana cena stoke za celu sezonu.

Vašar 27.septembar 2014
Arhiva – vašar 27.septembar 2014

Danas je stočni vašar izmešten iz Čajetine, na nedavno izgrađenu stočnu pijacu u Krivoj Reci, dok je ostala trgovina ostala u Čajetini. Tradicionalno, trgovci postavljaju tezge dož glavne ulice na potezu od zgrade opštine pa sve do osnovne škole Dimitrije Tucović.

vasar-2013j-8
Arhiva – vašar 27.septembar 2013

Krstovdan se slavi u spomen na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina (280-337), obilazeći Svetu zemlju, u ruševinama Venerinog hrama pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos. Ovaj praznik u pravoslavnom kalendaru slovi i kao Vozviždenje Časnog krsta, a slavi se još od prvih godina zvanične hrišćanske propovedi.

Praznik je ustanovljen godinu dana posle Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, održanog 326. godine, u vreme cara Konstantina, koji je Milanskim ediktom 313. godine, priznao hrišćanstvo kao zvaničnu veroispovest. Patrijarh Makarije je, prema predanju, posle otkrića carice Jelene, pred okupljenim narodom uzdigao Krst koji je Hristos nosio do Golgote, pa otuda i naziv Vozviždenje u bogoslužbenom kalendaru SPC gde je praznik obeležen crvenim slovom kao zavetni praznik.

About the author

Administrator

Dodajte komentar

Click here to post a comment

Kategorije

Reklama

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
%d bloggers like this: