Događaji Društvo Humanost i solidarnost Video

Druženje pravoslavne omladine na Zlatiboru

druzenje-kosovo16-2

Ove godine je na Zaltiboru u organizaciji opštine Čajetina i manastira Hilandar boravilo 280 đaka iz Vranjske, Dalmatinske i Prizrenske eparhije. Za njih je poslednjeg dana njihovog boravka u Čajetini organizovano druženje u Domu kulture.

Na početku programa, predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović je pozdravio mališane i zahvalio se manastiru Hilandaru i igumanu Metodiju na pomoći u realizaciji ove akcije.

druzenje-kosovo16-2

“Zahvaljujući Hilandaru, danas smo se ovde sabrali, da razmenimo iskustva, da se upoznamo, da poželimo jedni drugima sreću i svaki napredak u životu, na svim teritorijama, gde u teškim uslovima žive Srbi,” rekao je Stamatović i dodao da je opština Čajetina i do sada pomagala ovakve kampove, sa željom da se našoj braći u enklavama gde je teško biti Srbin pomogne, jer tamo se čuva srpstvo i pravoslavlje.

“Sve uspešne i napredne zemlje nikada se ne odriču vere, nacije, kulture i tradicije, ne odriču se ova četiri stuba, a to se najbolje vidi na vašem primeru, jer vi uprkos teškim uslovima opstajete. Borite se za svoja prava, za Srbiju, a nama u Srbiji pokazujete kako se bori za svoj narod,“poručio je Stamatović.

Prisutnima se obratio i Episkop vranjski Pahomije, iz čije su eparhije deca takođe prisutna na ovom kampu. Zahvalivši se igumanu manastira Hilandar, opštini Čajetina i njenom predsedniku, Milošu Stojkoviću povereniku manastira Hilandar koji je i okupio svu decu, rekao je: “Ovo nije prvi put da se za našu decu upriliči ovakvo druženje i radost, a radost je u zajedničkom druženju.

druzenje-kosovo16-3

Čajetina možda nije velika, ali je mnogo značajna, jer se u njoj dešava ovo prvo veliko druženje, objedinjavanje Kosova i Dalmatinskog Kosova. Ovo zajedničarenje naše dece je dobar početak obnove našega naroda.”

Nakon obraćanja, nastupio je Raša Popov srpski književnik, glumac i autor više desetina knjiga za decu i odrasle. Potom su deca iz svih eparhija izvela kratak muzički program u kome su se predstavila tradcionalnim srpskim pesmama.

U znak zahvalnosti za boravak na Zlatiboru učesnici manifestacije su poklonili predsedniku opštine Čajetina Milanu Stamatoviću crtež sa posvetom.

This slideshow requires JavaScript.

 

About the author

Administrator

Dodajte komentar

Click here to post a comment

Kategorije

Reklama

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
%d bloggers like this: