fbpx
Politika Vesti

Ambasede obaveštene o diskriminaciji opštine Čajetina

diskriminacija-opstina16-1
Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović danas je uputio pismo ambasadama Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država, Narodne republike Kine, Nemačke, Francuske, Švajcarske, kao i kancelariji UNDPa u Srbiji u kome ih obaveštava o diskriminatorskim odnosima republičkih vlasti prema opštini Čajetina. Ovo pismo prenosimo u celosti.

“Poštovani,

Ovom prilikom želimo da Vas informišemo da Opština Čajetina, i pored celokupno priložene dokumentacije, i okončanih svih pravnih procedura, nije u mogućnosti da realizuje investiciju veka za Opštinu Čajetina – najdužu panoramsku gondolu na svetu „Gold gondolu Zlatibor“, u koju će biti uloženo 13 miliona evra sopstvenih sredstava, koja će u narednom desetogodišnjem periodu uvećati prihode od turizma za 10 puta, ali iz nama (ne)znanih razloga država još uvek ne izdaje dozvolu za gradnju.

Aktivnostima Opštine Čajetina i njenog predsednika g-dina Milana Stamatovića sprečena je „otimačina“ preko 2200 hektara državnog zemljišta na Zlatiboru koje je dato na korišćenje Poljoprivrednom kombinatu Zlatibor, a čija tržišna vrednost prelazi 4 milijarde evra.

Dvadeset godina traje borba Opštine Čajetina da se pod njeno okrilje vrati i 200 hektara najvrednijeg zemljišta – od veštačkog jezera, naselja Kraljevi konaci… kojim već godinama rukovodi Zlatibor turist, a sada preti opasnost da bez naknade pređe u privatne ruke.

Optužuju nas i da se poslovi poveravaju nevladinoj organizaciji Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kako bi se izbeglo plaćanje PDV-a i poreza. Tačno je da sarađujemo od 2012. godine sa UNDP-om na principima na kojima se isti program sprovodi u preko 170 zemalja sveta, a saradnja UNDP-a i Republike Srbije regulisana je krovnim sporazumom UNDAF zaključenim između UN-a i Republike Srbije, kojim je regulisan i poreski tretman…

I pored svih napora da se život građana u Opštini Čajetina i na Zlatiboru podigne na viši nivo i kontinuiranog ukazivanja opštinskog rukovodstva na brojne nedozvoljene radnje koje za posledicu imaju nezakonito otuđenje državne imovine za rezultat imamo kontinuirane kontrole organa Republike Srbije.

Unazad deset dana celokupno poslovanje Opštine Čajetina kontroliše Služba za borbu protiv organizovanog kriminala Republike Srbije, iako su u više navrata isti projekti bili predmet kontorole.

Plašimo se, a imamo i indicije, da smo na „udaru republičkih organa“ iz razloga što vladajuća stranka ne participira u vlasti Opštine Čajetina, koja je jedna od najuspešnijih lokalnih samouprava u Republici Srbiji, sa budžetom od preko 20 miliona evra, Opštinom koja će u naredne četiri godine postati prva srpska ekološka opština…

Smatrali smo neophodnim da Vas obavestimo o svim gore navedenim negativnim dešavanjima, te da Vas zamolimo, da zajedničkim naporima pokušamo da zaustavimo linč i diskriminaciju političkih neistomišljenika.”

S poštovanjem,
Predsednik
Opštine Čajetina
Milan Stamatović

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031