Društvo Humanost i solidarnost Obrazovanje

Obrazovanje bez granica

U ponedeljak, 27. marta, u Specijalnoj školi „Miodrag V. Matić“ u Užicu, održana je konferencija za novinare u okviru projekta Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju u Srbiji i Crnoj Gori.

Milka Vasiljević, menadžer projekta i direktorka osnovne škole „Dimitrije Tucović“ u Čajetini, koja je nosilac projekta u Srbiji, istakla je da je realizacija projekta započeta polovinom oktobra prošle godine, kao deo programa prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore.

Projekat je započet pod sloganom Obrazovanje bez granica, sa ciljem unapređenja socijalne inkluzije i kvaliteta života dece i mladih sa smetnjama u razvoju, kroz razvijanje saradnje pograničnih oblasti u korišćenju i razmeni ljudskih resursa i informaciono-tehnoloških dostignuća, asistivne tehnologije i vršnjačke podrške. Gospođa Vasiljević je predstavila dosadašnje rezultate projekta i najavila obuku za za nastavnike, roditelje i decu sa posebnim obrazovnim potrebama, o korišćenju asistivnih tehnologija, koje će se u narednom periodu realizovati.

Zorica Vesović, direktorka Specijalne škole „Miodrag V. Matić“ koja je partner u realizaciji projekta, govorila je o značaju projekta za ovu instituciju. Formiranje i opremanje Centra za asistivnu tehnologiju će uveliko pomoći učenicima i nastavnicima u primeni i savladavanju obrazovnog programa.

Zorica Milosavljević, predsednica udruženja građana Zlatiborski krug koji je partner u realizaciji projekta i pružalac usluge socijalne zaštite Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Čajetini, istakla je ulogu ove organizacije s obzirom na njeno veliko iskustvo u radu sa volonterima.

Deo projekta predstavlja i formiranje Volonterskih centara u Užicu i Čajetini, u okviru kojih će obučeni volonteri raditi sa korisnicima Dnevnog boravka, odnosno učenicima Specijalne škole.

U Crnoj Gori, projekat realizuje Dnevni centar za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju „Pljevlja“, u saradnji sa Dnevnim centrom za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju „Berane“, srednjom školom „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja i Udruženjem roditelja dece sa smetnjama „Zrak nade“.

Projekat traje 15 meseci a finasira ga Evropska unija. Novinari su pozvani da prate tok realizacije projekta na sajtu projekta www.obrazovanjebezgranica.org.rs

Vesna Belčević, program asistent
Osnovna škola “Dimitrije Tucović”

About the author

Administrator

Dodajte komentar

Click here to post a comment

Kategorije

Reklama

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
%d bloggers like this: