fbpx
Događaji Manifestacije Sport Sport+ Turizam

11.Seoski višeboj – Jablanica 2016

jablanica16

Po jedanaesti put su Jablaničani dočekali goste iz cele Srbije i inostranstva na tradicionalnom Seoskom višeboju. Od rane zore put Jablanice su pošli Zlatiborci, znatiželjni turisti, ali i brojni ljubitelji narodne tradicije. Višeboj je svečano otvoren uz zvuke trubačkog orkestra Milovana Milaćevića.

viseboj16-2

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović je na otvaranju  pozdravio takmičenja poručivši da će opština Čajetina učiniti sve da zlatiborska sela ostanu živa i da je ovo jedan od načina da se sačuva narodna tradicija. Stamatović je poželeo svim takmičarima puno uspeha u nadmetanjima,

Prisutnima se potom u ime organizatora obratio Vukomir Božanić, predsednik TU Jablanica, koji je poželeo dobrodošlicu svim gostima i takmičarima. Ovogodišnji Seoski višeboj je promovisala poznata maratonka Olivera Jeftić. Svečanom otvaranju je prisustvovao i kenijski dugoprugaš Stenli Kipruti.

Skok u dalj iz mesta je bila prva disciplina na ovogodišnjem Višeboju. Iako su se prijavila samo četiri takmičara, takmičenje je bilo uzbudljivo. U prvoj seriji su se izdvojili Nikola Jeremić i Nikola Baković. Jeremić je skočio 2.84 m što je bilo dovoljno za prvo mesto dok je Baković imao skok od 2.80 metara.

U drugoj seriji je usledio preokret, Baković skače 2.85 metara, dok je Jeremić imao nešto slabiji skok od 2.82 m. Sa ovim rezultatima Baković je osvojio prvo mesto, a Jeremić je bio drugi. Treće mesto je osvojio Milanko Petrović Mrga skokom od 2,5 metara u prvoj seriji.

viseboj16-3

Takmičenje nastavljeno nadmetanjem u disciplini bacanje kamena s ramena. U tri serije su takmičari pokazali svoju veštinu i snagu. U prvoj seriji kamen je najdalje bacio Nikola Baković, skoro 8 metara (7,81 m). U drugoj seriji je odlučen pobednik. Martinović Nenad je tada kamen bacio na udaljenost od 8,45 metara, a istoj seriji Dragan Luković kamen baca na 8,20 m. U trećoj seriji svi takmičari su imali slabije izbačaje tako da je prvo mesto pripalo Nenadu Martinoviću. Drugo mesto je osvojio Dragan luković a treće Nikola Baković.

Pet takmičara se nadmetalo za titulu najboljeg u prevlačenju klička. U ovoj disciplini prvo mesto je pripalo Dejanu Ramoviću koji je u finalu savladao Dragana Lukovića, dok je treće mesto pripalo Nikoli Bakoviću.

viseboj16-7

U disciplini skok u vis iz mesta prvo mesto je osvojio Ivan Tmušić koji je preskočio 1,20 metara. Drugo mesto je pripalo Nikoli Jeremiću koji ovu visinu preskočio iz trećeg pokušaja, dok je Nikola Baković bio treći sa preskočenom visinom od 1,15 m.

Posle sportskih disciplina na red su došle ekipne radne discipline. Kako se u Jablanici živelo od obrade drveta i ove godine su se takmičari nadmetali u disciplinama ručno prestrugivanje testerom – kladarom i ručno struganje dubećom testerom.

viseboj16-6

U disciplini ručno prestrugivanje testerom – kladarom su se nadmetale četiri dvočlane ekipe. Prvo mesto u ovoj disciplini je osvojila ekipa Ćuver u sastavu Bakić Radojica i Bakić Ivan. Drugo mesto je pripalo ekipi Liska (Bakić Ljube i Bakić Čedomir). Treće mesto je osvojila ekipa „Mladi momci iz Šljivovice“ (Milanko Petrović i Mirko Petrović).

Zatim su u nešto izmenjenom sastavu ove ekipe odmerile snage i u disciplini ručno struganje dubećom testerom. Ovde su se umešnijim pokazali članovi ekipe „Mladi momci iz Šljivovice“ koju je predvodio Milanko Petrović Mrga. Ova ekipa je bila prva, ekipa Ćuver je zauzela drugo mesto, a ekipa Rijeka iz Jablanice je bila treća.

viseboj16-1

Pre početka glavnih disciplina publika je mogla da uživa i u trci konja. Ove godine su se nadmetala grla Munja, Vidra, Drina i Marija, koja su jahali Stefan Savić, Goran Dučić, Marko Marković i Ivan Zorić.

Na početku trke grlo Munja je odlično startovalo i dugo je bilo u vođstvu. U međuvremenu je Marko Marković pojačao tempi i grlo Drina je sustiglo Munju i pred sam cilj prestiglo. Munju je u ciljnoj ravnini prestiglo i grlo Marija. Konačan poredak, grlo Drina je osvojilo prvo mesto, grlo Marija drugo, a  Munja je završila trku kao treća.

Potom je usledila pauza u takmičarskom programu a na sceni su se predstavili kulturno umetnički ansambli.

Trubači orkestar Milovana Milaćevića je Maršom na Drinu otvorio muzički program. Potom se publici predstavila pevačko – lovačka grupa „Zlatiborska zora“. Oni su otpevali pesmu „Da svet zna šta je Jablanica“, koju je publika nagradila burnim aplauzom.

Ansambl KUD Gruža iz bratske opštine Knić je izveo dve koreografije. Prvo je publika videla koreografiju Šumadija, a potom i „Šaljivi Banat“. Ženska pevačka grupa ovog ansambla se predstavila pesmom „Sonce jarko“.

viseboj16-7

Potom su na scenu izašli članovi KUD Momčilo Tešić iz Požege koji su izveli tri izvorne pesme a predstavili su se i frulaškom numerom.

U nastavku programa su nastupili pevački duet Nedeljko Neđo Grujičić i Milojko Udovičić Šiš, kao i  Veterani Zlatibora koji su izveli koreografiju „Igre iz centralne Srbije“.

veterani-zlatibora16

Posebno je bio zanimljiv nastup gostiju iz Novog Goražda. Prvo se zdrvicom predstavio Dragoljub Stojanović, trostruki pobednik takmičenja zdravičara Sabora trubača u Guči a zatim i muška pevačka grupa. Poslednji su nastupili članovi pevačke grupe Raspevani Zlatibor i trubački orkestar kada je uz zvuke trube publika zaigrala kolo.

Oko 15 časova su počela nadmetanja u vuči na vlaci. Prvo su se nadmetali jednoprezi, a konkurencija je bila žestoka, čak 11 takmičara se prijavilo za ovu discipline.

Najbolji rezultat je imao prvi takmičar, Milun Ilić Beli čije je grlo stazu vukući trupac prešlo za 11,6 sekundi. Grlo Nemanje Cvetića je bilo drugo, ono je stazu prešlo za 12,30 sekundi dok je grlo Ivana Zorića bilo treće s vremeno od 12,59 s. Ove godine su takmičari doveli snažna grala tako da je devet grla izvuklo trupac, a od njih čak sedam je stazu prešlo za manje od 15 sekundi.

viseboj16-10

U konkurenciji dvopreg se nadmetalo sedam parova konja. Prvo mesto je pripalo ekipi Vulović – Cvetić čiji su konji stazu pretrčali za 12,62. Drugo mesto je osvojio par Miluna Ilića Belog koji je bio za dvadest stotinki sporiji (12.86), dok je treće mesto pripalo grlima Ivana Zorića (16,09).

viseboj16-11

Glavna disciplina, vuča volivima na vlaci je privukla najveću pažnju kako zbog veličine samog trupca koji su volovi trebali da izvuku, tako i zbog samih učesnika. Sedam takmičara se pripremilo za nadmetanje i nagradu od 12.000 dinara. Od samog početka je bilo jasno da je trupac veliki i da će biti teško izvući ga uzbrdo.

viseboj16-13

Prva tri para volova nisu uspela da trupac izvuku do kraja staze, a najdalje su otišli volovi Andžić Vladana koji su prešli 32,2 metra. Prvi i jedini par koji je uspeo da trupac izvuče do kraja staze je pripadao Mišu Udovičiću. Njegovi volovi su trupac prevukli za 1 minut 58 sekundi i 28 stotinki. Preostala tri para nisu uspela da pomere trupac.

viseboj16-12

Konačni poredak u ovoj disciplini je bio prvo mesto Mišo Udovičić, drugo mesto Vladan Andžić (32,2 metra) i Milorad Andžić treće mesto (10,30m).

Na kraju je Milun Ilić Beli u revijalnom delu pokazao koliko su njegovi konji spremni. Njegov dvopreg je izvukao trupac namenjen volovima do cilja.

Po završetku nadmetanja takmičarima su uručena priznanja i nagrade, a posle se zabava nastavila pod šatrama. Poseta je bila na prošlogodišnjem nivou, ali su se posetioci žalili na nešto veće cene.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930