fbpx
Događaji Info Vesti

1,5 miliona dinara za uličnu rasvetu u Čajetini

lampion3

Opština Čajetina će ove godine nastaviti radove na postavljanju ulične rasvete u Čajetini, Zlatiboru, Dobroselici, Ljubišu, Jablanici, Mačkatu, Rudinama, Krivoj Reci i Šljivovici.

Planirano je da ove nedelje bude položen električni vod i podignuti stubovi za rasvetu u ulicama Ćaldov put, Kaldrma, Dr. Krstića, Ćeten i Braće Srgilović. Vrednost ugovorenih radova je 1.500.000,00 dinara.

U toku avgusta biće realizovani radovi na izgradnji javne rasvete duž pešačke staze Zlatibor – Čajetina, niz Kaldrmu. Takođe, ova staza biće uređena prema postojećoj projektnoj dokumentaciji i postavljen prateći mobilijar, letnjikovci i drvene stepenice.

Mesna zajednica Zlatibor priprema javnu nabavku za postavljanje rasvete u centru naselja, u ulici od Autobuske stanice ka Kraljevom trgu, u Ulici Prote Simića (naselje Zova) i postavljanje instalacija za izgradnju javne rasvete niz reku Obudojevicu uz buduću pešačku stazu. Podsećanja radi, Opština je pripremila javnu nabavku za regulisanje i uređenje toka reke Obudojevice od pijace do kraja naselja. Ove nedelje završava se podizanje stubova pored hotela Dunav, u Ulici Dragoslava Zeke Smiljanić, koji su bili uklonjeni tokom rekonstrukcije kolovoza. Takođe, biće podignuto nekoliko stubova rasvete koji nedostaju u naseljima Kamalj, Obudojevica, Gajevi i Centar, prema zahtevima građana i planu MZ Zlatibor.

radovi-jeftanovic2

U pripremi je nabavka za rasvetu na prilaznom putu ka selu Dobroselica i osvetljenje dela oko crkve. Mesna zajednica Ljubiš planirala je sredstva za osvetljenje oko crkve u selu. Ideja lokalne samouprave je da sva naselja imaju javnu rasvetu najpre u centru.

U toku 2014.godine biće završena javna rasveta u centru MZ Mačkat, obzirom da je to jedan od najfrekvetnijih poteza u Opštini, kao i centar sela Jablanica. Opredeljena su sredstva da se ove godine uradi deo rasvete u MZ Rudine i MZ Šljivovica. Biće postavljene svetiljke i na postojeće stubove u MZ Kriva Reka.

U cilju uštede energije, Opština je na 10 linija elektroenergetske mreže postavila tajmere za gašenje rasvete u određeno vreme, posle ponoći. Planirano je da se, radi sprovođenja mera energetske efikasnosti ugrade i uređaji za smanjenje intenziteta osvetljenja, što je novina u svetu i bolje rešenje od potpunog gašenja rasvete. Tome prethodi zamena živinih sijalica natrijumovim. Prva pilot lokacija biće u naseljenom mestu Zlatibor, u ulicama koje su rekonstruisane u prethodnom periodu. Ovaj vid uštede pokazao se kao primer dobre prakse u opštinama u okruženju

Do kraja građevinske sezone biće završeno postavljanje javne rasvete na svim predviđenim lokacijama, kako na Zlatiboru i u Čajetini, tako i u seoskim mesnim zajednicama.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2023
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031