fbpx
Biznis Događaji Društvo Kuhinja Lokalna privreda Manifestacije Turizam Video

15.pršutijada počinje 9.januara

Tradicionalni sajam suhomesnatih proizvoda koji se održava u Mačkatu biće svečano otvoren 9.januara u 11 časova. Na dan otvaranja posetioci sajma će moći da uživaju u muzici trubačkog orkestra i izvornih pevačkih grupa, a nastupiće i ansambal UG Veterani Zlatibora.

15prsutijada

Ovim povodom je organizovana konferencija za štampu u prostorijama TO Zlatibor na kojoj su govorili Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, Vladimir Bojović, direktori preduzeća Zlatiborski eko agrar i Arsen Đurić, direktor TO Zlatibor.

15prsutijada4

Milan Stamatović je ovom prilikom izjavio da će se ove godine ići korak napred kako bi se ova manifestacija unapredila i bolje organizovala u narednom periodu. Stamatović je najavio da će ove godine početi izgradnja multifunkcionalne sale u Mačkatu koju će koristiti i OŠ Milivoje Borović. Sredstva za gradnju sale će delom obezbediti donatori, a u planu je i organizovanje donatorske večere u saradnji sa preduzećem Zlatiborac doo. Projekat ovog objekta već postoji, ali nije realizovan do sada zbog lokacije na kojoj bi se gradila sala.

Sama mogućnost izvoza ovih proizvoda na rusko tržište nam daje zadatak i obavezu da se malo drugačije odnosimo prema našem tradicionalnom proizvodu, koji moramo podići na jedan viši nivo. Kompanija Zlatiborac je brend i proslavila je naše tradicionalne proizvode i sigurno je marketinški mnogo pomogla promociju opštine Čajetina. On je pozvao male proizvođače da se udruže kako bi zajednički mogli da nastupe na tržištu Ruske federacije, jer je to razvojna šansa opštine Čajetina i Srbije.

15prsutijada3

Stamatović je istakao da će ove godine opština Čajetina učiniti sve da pomogne proizvođačima da se organizuju kako bi se zaštitio brend i poboljšao kvalitet. On je najavio da će u februaru početi sa radom kancelarije za saradnju sa Ruskom federacijom, koja će biti formirana uz pomoć Ambasade Ruske federacije.

Prisutnima se zatim obratio Vladimir Bojović, direktor preduzeća Zlatiborski eko agrar koji je istakao da će na ovogodišnjem Sajmu svoje proizvode izlagati osamnaest proizvođača suhomesnatih proizvoda, nekoliko proizvođaša profesionalne opreme, a po prvi put će se na Sajmu predstaviti i mlekara Spasojević.

Arsen Đurić, direktor TO Zlatibor je izrazio očekivanja da će Sajam posetiti više od 15.000 gostiju. A i ove godine su pripremljene brojne nagrade za posetioce, kao što je džak pršute, metar kvadratni slanine i 15 metara slanine.

15prsutijada2

Konferenciji su prisustvovali i proizvođači suhomesnatih proizvoda Marija Stojanović i Aleksandar Radojičić. Prošlogodišnji dobitnih zlatne plakete za najbolju ovčju stelju Aleksandar Radojičić je najavio sajamske popuste od 20%. On je istakao da su se proizvođači dobro pripremili za Sajam. Radojičić je rekao da je tajna dobrih suhomesnatih proizvoda u tradiciji, ali i u podneblju.

Što se tiče najave za izvoz suhomesnatih proizvoda u Rusku federaciju gospodin Radojičić je rekao da su to dobre vesti i da trenutno proizvođačima fali tržište.

Ove godine će na Sajmu svoje proizvode predstaviti 18 proizvođača suhomesnatih koji će se nadmetati za nagrade u kategorijama: najbolja svinjska pršuta, najbolja goveđa pršuta, najbolja ovčja pršuta, najbolja užička slanina, za najbolju ovčju stelju i za najbolju domaću kobasicu.

Prošle godine su titule najboljih pripale Dušanu Stojanoviću za najbolju svinjsku i ovčju pršutu, i kobasicu; Nikoli Brkoviću za najbolju goveđu pršutu; Dragoljub Šopalović za najbolju slaninu, a Aleksandar Radojičić je imao najbolju ovčju stelju.

Pored izložbeno-prodajnog dela manifestacija će imati i edukativan karakter a za 14 časova je planirano predavanje iz oblasti ruralnog razvoja.

U subotu, 10.januara (15 časova) je planirano izvlačenje nagrada za posetioce, a Sajam se završava u nedelju 11.januara u 18 časova.

Ovogodišnji sajam je podržn u okviru SWG projekta:”Pristup baziran na razvoju teritorije (ABD) na Zapadnom Balkanu-2 faza”, a finansiran od strane Evropske Unije. (www.seerural.org)

Kontrolu kvaliteta suvomesnatih proizvoda vrši SGS, vodeća svetska kompanija za kontrolisanje, verifikaciju, ispitivanje i sertifikaciju. (www.sgs.rs)

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930