fbpx
Događaji Manifestacije Sport Sport+ Turizam Video

16.seoski višeboj – Jablanica 2022 – prvi deo

Tradicionalni Seoski višeboj u sportskim i radnim disciplinama je počeo svečanim programom u 11 časova. Trubački orkestar Milovana Milaćevića je numerom Zlatibore zeleni bore započeo 16.seoski višeboj.

Prisutnima se na početku obratio Vukomir Božanić. On je podsetio kako je 2006.godine na ideju Dragiše Tehera organizovan prvi seoski višeboj. Božanić je podsetio kako je Miroslav Vesović napravio dokumentarni film o višeboju a zatim je pozdravio goste iz opština Rudo i Knić.

Prisutne je pozdravio i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović. On je istakao da je ova manifestacija čuvar tradicije i da je ovo najbolji način da se sačuva selo i narodna tradicija.

Takmičari će se nadmetati u sportskim disciplinama: skok u dalj iz mesta, bacanje kamena s ramena, prevlačenje klička, skok u vis iz mesta, prevlačenje rukom u sunožnom stavu, prevlačenje konopca. Pored sportskih disciplina tu su i radne discipline ručno prestrugivanje testerom kladarom, ručno struganje dubećom testerom, vuča na vlaci konjskom zapregom – jednopreg, dvopreg i vuča na vlaci volovskom zapregom. A tradicionalno se održava i konjička trka.

12.00

U disciplini skok u dalj se nadmetalo 12 takmičara. Prvo mesto je osvojio Uroš Milićević skokom od 2.82 metara. Drugo mesto je pripalo Dušanu Simeunović koji je skočio 2.68 m dok je Nikola Baković skokom od 2.63 m zauzeo treće mesto.

12.21

U disciplini bacanje kamena s ramena prvo mesto je hitcem od 11.24 metra osvojio Marko Purić sa Zlatibora. Drugo mesto je osvojio David Jadžić dok je Aleksandar Dragović bio treći.

U disciplini prevlačenje klička u finalu je pobedio prošlogodišnji pobednik Miloš Đurđić. On je u polufinalu savladao Uroša Ninčića rezultatom 2:0. U drugom polufinalu Nikola Bjeličić je bio bolji od Ivana Zorića koga je savladao rezultatom 2:0. U finalu Đurđić je slavio rezultatom 2:1 protiv Bjeličića.    U meču za treće mesto Ivan Zorić je bio bolji od Ninčića.

12.38

U skoku u vis iz mesta prvo mesto je osvojio Aleksandar Dragović. Dušan Simenuović je bio drugi a Slavko Vujović je bio treći.

12.50

U disciplini prevlačenje rukom u sunožnom stavu se nadmetalo osam momaka. U prvom meču snagu su odmerili Dragović i Radović (pobedio Radović 2:1). U drugom meču je pobedio Zorić. U trećem meču je Purić sa 2:0 pobedio Bjeličića. U četvrtom meču je Rodaljević bio bolji. U polufinalu su odmerili snege Zorić i Purić koji je slavio sa 2:0. U drugom polufinalu Rodaljević je izgubio 2:0 od Radovića. U finalu je Purić sa 2:0 savladao Radovića dok je u meču za treće mesto Ivan Zorić sa 2:0 bio bolji od Rodaljevića.

13.10

U disciplini struganja drva kladarom se nadmetalo sedam ekipa. Prvo mesto je osvojila ekipa Ljuba i Radojice Bakić koji su prestrugali drvo za 14.17 sekudi. Ekipa Bakić Vladana i Janković Miluna je zadatak obavila za 20.71 sekundi i osvojila je drugo mesto. Treće mesto je osvojila ekipa Bakić Momira i Božanić Dragana koja je zadatak završila za 22.24 sekundi.

13.45

U disciplini struganje drva dubećom testerom nadmetalo se pet ekipa. Prvo mesto je osvojila ekipa u sastavu Slavko i Mirko Vujović i Didanović Milosav koja je radni zadatal izvršila za 43.86 sekudi i to bez greške.

Drugo mesto je pripalo ekipi u sastavu Ljubiša Stevović, Željko Popović i Radan Jezdimirović koja je zadatak izvršila za 59.95 sekudi. Ekipa u sastavu Boban Vujović, Tomović Mikan i Vlade je bila treća. Ovi takmičari su zadatak završili za 65.41 sekundi.

14.05

U konjičkoj trci ovog puta su se nadmetala dva grla. Prvo mesto je osvojilo grlo Lolan Vlasilija Planića a drugo mesto je pripalo grlu Jadran Vladimira Didanovića.

14.25

U prevlačenju konopca nadmetale su se četiri ekipe. U prvom polufinalu snage su odmerile ekipe Zlatiborci i Vulovići. Ekipa Zlatiborci je pobedila sa 2:0 i plasirala se u finale. U drugom polufinalu snage su odmerile ekipe Kremanci i Kopaonik. Ekipa Kremanci se rezultatom 2:0 plasirala u finale. Treće mesto je osvojila ekipa Kopaonik-Jošanička banja koja je sa 2:0 savladala ekipu Vulovići. U finalu je ekipa Zlatiborci rezultatom 2:1 savladala ekipu Kremanci.

15.30

U kulturno umetničkom programu su pored trubača Milovana Milaćevića nastupile i pevačke grupe Biseri sa Đetinje i Soko. Vujica Dragović, član udruženja za negovanje tradicije “Zlatibor” je otpevao pesmu “Zaspo Janko”. Milivojka Bakić iz Šajinovca se predstavila pesmama koje je sama napisala. Milija Jeftić iz sela Grbice kod Kragujevca se predstavio zdravicom “Pod Tornikom”.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829