fbpx
Događaji Društvo Humanost i solidarnost

25 godina Centra za socijalni rad opštine Čajetina

Centar za socijalni rad opštine Čajetina 1. aprila 2015. godine, obeležava 25 godina postojanja. U proteklom periodu Centar je poslovao u okviru zgrade Opštinske uprave Čajetina, a od danas, Centar za socijalni rad, poslovaće u novim prostorijama u prostoru gde se nekada nalazio Opštinski organ za prekršaje. Nove kancelarije koje su obezbeđene uz pomoć opštine Čajetina, opremljene su zahvaljujući sredstvima za kupovinu nameštaja i računarske oppreme, koja su dobijena od Ministarstva rada, zapšljavanja i socijalne politike Republike Srbije, kao i uz podršku Opštine.

centar-soc-rad1

Osnovan 1990. godine, Centar za socijalni rad, počeo je sa radom kao pravni sledbenik Fonda za socijalnu zaštitu opštine Čajetina. Tokom četvrt veka postojanja bavi se socijalnom i porodično – pravnom zaštitom stanovnika naše Opštine.

Na osnovu Porodičnog zakona Centar vrši poslove starateljstva nad maloletnim i odraslim licima, učestvuje u postupku oduzimanja i vraćanja poslovne sposobnosti građana, učestvuje u postupcima ostvarivanja prava na izdržavanje, vrši poslove usvojenja, pruža pomoć u sređivanju bračnih i porodičnih odnosa, daje predloge i mišljenja sudu o mirenju bračnih drugova, poveravanju dece i izmeni odluke o poveravanju. Centar pruža pomoć deci i omladini sa poremećajima u ponašanju, vrši opšti i stalni nadzor nad vršenjem roditeljskog prava, daje mišljenje o podobnosti maloletnika za sklapanje braka po zahtevu suda, pruža pomoć u razvojnim problemima dece, izvršava vaspitne mere prema maloletnicima kojima je sud izrekao vaspitnu meru i predlaže njihove obustave i izmene, interveniše kod drugih institucija, kada to potrebe korisnika nalažu i vrši druge usluge socijalnog rada u vezi sa porodično-pravnom zaštitom građana-korisnika.

Centar obavlja i stručne poslove u sprovođenju socijalne zaštite i socijalnog rada. Normative i standarde za obavljanje poslova Centra za socijalni rad u vršenju javnih ovlašćenja utvrđuje Ministarstvo za socijalna pitanja Republike Srbije.

Izvor: cajetina.or.rs

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo