fbpx
Događaji Kultura Manifestacije Muzika Turizam Video

42.Sabor trubač – Orkestar Marka Gligorijevića pobrao najviše nagrada

Juče je na Zlatiboru održan 42.Sabor trubača zapadne Srbije. Ovogodišnji Sabor se održavao na Tić polju po veoma toplom vremenu, a za direktan plasman na 55.Sabor trubača u Guči nadmetalo se devet orkestara.

trubaci15-15

Trubačke orkestre je ove godine ocenjivao stručni žiri u sastavu: dr Rastko Jakovljević (etnomuzikolog iz Beograda), Marko Kutlašić (diplomirani klarinista) i gospođica Mladenka Popović (etnomuzikolog iz Užica).

Pored stručnog žirija trubačke orkestre je ocenjivao i žiri publike i novinara u sastavu Danijela Andžić (Zlatibor turs), Milena Radinarević (Zlatiborski konaci) i Nedeljko Bogdanović.

trubaci15-14

Publika je na Tić polje počela da stiže pre podneva, a razmestila se gde je do početka Sabora piknikovala. Orkestri su u kolkoni krenuli ka sceni oko 16:20 a predvodile su ih šarmantne devojke u narodnim nošnjama. Publika je tokom defilea pozdravljala svoje favorite, a orkestar Marka Gligorijevića su pratili njihovi obožavatelji sa srpskim zastavama.

Sabor je počeo trubačkim zborom, a trubače su na scenu pozvali Danijela Veselinović i Branko Ostojić. Potom su svi trubači zajedno prevođeni Radišom Vitezovićem, odsvirali himnu 42.Sabora trubača zapadne Srbije “Zlatibore moj zeleni bore”.

trubaci15-13

Prvo se publici predstavio orkestar Ivana Đenadića iz Akmačići koji je odsvirao pesmu Zlatibore visoka planino i kolo Zlatiborac. Potom je zasvirao orkestar Miroljuba Kremića iz Gostinica. Ovaj orkestar se odsviraoZnaš li draga onu šljivu ranku i Radetovo kolo. Treći po redu su na scenu izašao orkestar Ljubivoja Diković i Janka Jovanovića. Požežani su se predstavili numerama Oj Jelice planino zelena i Momački koloplet.

Na scenu je zatim izašao orkestar Branka Ostojića iz Karan koji je odsvirao Čuvam ovce kraj zelene jove i kolo Zlatiborska oluja. Potom se publici numerama Oj livado rosna travo i Radovo kole predstavio orkestar Igora Mitrića iz Sirogojna.

Šesti po redu je zasvirao orkestar Danijele Veselinović, koji je odsvirao Lepo ti je biti čobanica i Ivanovo kolo. Potom je svirao orkestar Radiše Vitezovića iz Tubića. Orkestar se predstavio numerama Na Moravi vodenica stara i Kosačko kolo. Publika je nastup Radiše Vitezovića propratila aplauzom.

trubaci15-11

Pretposlednji orkestar koji se predstavio na Saboru je bio orkestar Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte. Zelen oro pao na oranje i kolo Dubljanka. Muziciranje gostiju iz Bajine Bašte je pobralo simpatije publike, a i njihovi obožavatelji su zdušno navijali.

Poslednji se publici predstavio orkestar Ivana Jovanovića. Užičani su zasvirali U livadi pod Jasenom, a zatim i Čedino kolo.

trubaci15-6

Pošto su svi orkestri nastupili žiri se povukao na većanje a publiku je zabavljao orkestar Nikole Papića koji je prošle godine proglašen za prvu trubu mladih orkestara 2014 godine.

Žiri je većao više od sat vremena, a publika je čekanje prekratila igrajući kolo uz poznate trubačke melodije koje je svirao orkestar Nikole Papića.

I na kraju došao je trentak odluke. Stručni žiri je odlučio da:

  • Nagrada za najizvornije muziciranje “Zlatni bor” pripadne orkestru Ivana Jovanovića
  • Nagrada za najbolje odsviranu pesmu prpadne orkestru Radiše Vitezović za izvođenje numere “Na moravi vodenica stara”
  • Nagrada za najbolje odsvirano kolo pripala orkestru Marka Gligorijevića za kolo Dubljanka
  • Memorijalna nagrada “Radovan Babić” za najbolji orkestar  je dodeljena orkestru Marka Gligorijevića

trubaci15-5

Što se tiče pojedinačnih nagrada žiri je doneo odluku da je:

  • Memorijalna nagrada “Mića Petrović” za najboljeg trubača pripala Marku Gligorijeviću iz orkestra Gligorijević.
  • Nagrada publike i novinara za najboljeg trubača je pripala Miroljubu Kremiću iz orkestra Kremić.
  • Za najboljeg basistu je proglašen Rajan Bolzan iz okestra Danijela
  • Za najboljeg tenoristu je proglašen Dragan Jeftić iz orkestra Ljubivoja Dikovića i Janka Jovanovića.
  • Za najboljeg bubnjara je proglašen Milutin Negovanović iz orkestra Ivana Jovanovića.

trubaci15-11

Za nastup na 55.Saboru trubača u Guči su se direktno plasirali orkestri Marka Gligorijević, Radiše Vitezovića, Ivana Jovanovića, kao i orkestar Ljubivoje Diković i Janka Jovanovića i Miroljuba Kremića,

I ove godine nad Tić poljem su krstarili papirni zmajevi i RC helikopteri. Saboraši su mogli da se okrepe na brojnim štanovima sa hladnom vodom, sokovima i pivom, a za one koji su ogladneli tu su bili štandovi sa palačinkama. Oni koji su se umorili mogli su da se okrepe i pod šatrom. Svim ovogodišnjim takmičarima redakcija zlatibor.tv želi puno sreće i uspeha u daljem takmičenju.

Organizator 42. Sabora trubača je JP „Kulturno sportski centar Čajetina“, pod pokroviteljstvom SO Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor. Generalni sponzori ovogodišnjeg Sabora bili su apartmansko naselje „Zlatiborski konaci“ i agencija „Zlatibor turs“.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo