fbpx
Događaji Manifestacije Turizam Video

43.Sabor trubača zapadne Srbije

U nedelju, 31.jula na Tić polju nadomak Zlatibora održan je 43.Sabor trubača zapadne Srbije. Ove godine se za titulu najboljeg duvačkog sastava zapadne Srbije nadmetalo deset orkestara. Ovi orkestri su se nadmetali i za pet direktnih mesta  za 56. Dragačevski sabor u Guči koji će se održati 13. avgusta.

trubaci16-6

Sabor je počeo trubačkim zborom, a zatim su se pubilici predstavili orkestri Nikole Papića (Priboj), Ivana Jovanovića (Užice), Miroljuba Mira Kremića (Gostinica), Janka Jovanovića i Ljubivoja Dikovića (Požega), Danijela (Arilje), Marka Gligorijevića (Bajina Bašta), Ivana Đenadića (Akmačići), Aleksandra Grujičića (Draglica), Branka Ostojića (Karan) i Radojka Vitezovića (Tubići).

U dve numere, pesma i kolo orkestri su pokazali svoje znanje i umeće, a publika je mogla da uživa u zvucima trube.  Ređale su se pesme i kola, Lepo ti je biti čobanica, Bosioče moj zeleni, Ivanovo kolo, Tri livade nigede lada… Publika je aplauzima i glasnim skandiranjem podržavala svoje favorite.

trubaci16-14

Posle više od 90 minuta i dvadeset odsviranih numera došlo je vreme da se odluči pobednik. Tročlani žiri u sastavu: Nikola Mijajlović – profesor trube iz Beograda, Ivan Jovanović – profesor trombona i baritona iz Beograda i, takođe iz Beograda, Svetlana Azanjac – etnomuzikolog je posle više od sat vremena većanja doneo odluke o najboljim muzičarima i sastavima 43.Sabora trubača zapadne Srbije.

trubaci16-16

Prema oceni stručnog žirija, za najbolji orkestar – Memorijalna nagrada “Radovan Babić”, proglašen je orkestar Janka Jovanovića i Ljubivoja Dikovića.

Memorijalna nagrada “Mićo Petrović” najboljem trubaču žiri je dodelio Marku Gligorijeviću, a prema oceni žirija publike i novinara titula najboljeg trubača pripala je Ivanu Jovanoviću.

trubaci16-12

Prem njihovoj oceni, najbolji bubnjar Sabora je Milutin Negovanović iz orkestra Ivana Jovanovića; najbolji basista – Marko Pejić iz orkestra Marka Gligorijevića; najbolji tenorista – Slobodan Veselinović iz orkestra Danijela; najbolje odsvirana pesma je “Na Moravi vodenica stara” orkestra Janka Jovanovića i Ljubivoja Dikovića; najbolje odsvirano kolo je “Zvonce” orkestra Miroljuba Kremića.

trubaci16-10

Nagradu “Zlatni bor” za najizvornije muziciranje dobio je orkestar Miroljuba Kremića.

Pobednik 43.Sabora, Janko Janković je posle uručenja nagrade izjavio da je konkurencija bila velika i da je zadovoljan osvojenom nagradom.

“Spremali smo se dugo za takmičenje i uspeli da se kvalifikujemo za Guču gde očekujemo visoke rezultate. Organizacija ovog sabora je sve bolja i bolja, a ove godine je bila najbolja. Inače, naš orkestar postoji 15 godina. Ove godine je i najviše podmlađen , zato smo i dobili nagradu za najbolji orkestar. Pratimo muzičke trendove i bez ovoga ne možemo. Trudićemo se da pokažemo najbolje i da se dokažemo i u Guči,” istakao je Janković.

Organizatori su se ove godine potrudili da prostor na Tić polju bude odlično pripremljen za Sabori i da u tehničkom pogledu sve funcioniše u najboljem redu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728