fbpx
Događaji Seminari Turizam

49. Savetovanje agronoma Srbije na Zlatiboru

Juče je na Zlatiboru svečano otvoreno 49. Savetovanje agronoma Srbije u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada a u prisustvu predstavnika ministarstava, eminentnih stručnjaka Instituta, uspešnih privrednika i poljoprivrednih proizvođača koji su sa NS sortama i hibridima ostvarili vrhunske prinose.

dr-jegor-miladinovic

Prisutne je na samom početku pozdravio dr Jegor Miladinović, direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. On je svim prisutnim koleginicama i kolegama, gostia, prijateljima i naravno proizvođačima poželeo je uspešan rad u zvaničnom delu programa.

“Program je ispunjen novim sadržajima, odgovorima na nova pitanja i diskusijama na okruglim stolovima. Kao novost u programu Savetovanja ove godine je i edukacija savetodavaca poljoprivrednih stručnih službi Srbije, istakao je dr Jegor Miladinović.

Ispred UO Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu skup je pozdravio prof. dr Jan Turan sa željom da zaključci sa Savetovanja budu preporuka za predstojeću poljoprivrednu sezonu. Ujedno je skrenuo pažnju da se paralelno sa Savetovanjem agronoma održava i XLI Simpozijum „Poljoprivredna tehnika“ u organizaciji Departmana za poljoprivrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Kao i prethodnih godina uspešan rad na Savetovanju poželeo je i dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Milan Popović. Sa zadovoljstvom je primetio da je sala u kojoj se odvija Savetovanje agronoma svake godine sve punija i punija, što svakako potvrđuje značaj interesantnih i korisnih predavanja, saveta i preporuka kompetentnih predavača. Dekan je istakao značaj Instituta sa svojim oglednim poljima u obrazovanju kadrova i stvaranju agronoma koji će jedino na taj način biti spremni da od prvog dana vode proizvodnju.

Počasni gost na otvaranju 49. Savetovanja agronoma, legenda poljoprivrednog novinarstva, g. Zaharije Trnavčević je kao i uvek širio optimizam poljoprivredne proizvodnje.

Uz preporuku da samo primena pune agrotehnike daje punu prikolicu, istakao je profitabilnost poljoprivredne proizvodnje. Koristeći prirodne resurse naše zemlje, a posebno sopstvenu energiju ukazao je na mogućnost povećanja prinosa i sprečavanja smene rodnih i nerodnih godina. Kao puno puta do sada, g. Trnavčević je apelovao na korišćenje rodnog potencijala semena Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koje sasvim sigurno predstavlja dijamantski vrh agrara Srbije, a ujedno je na nivou najboljih semena u svetu. Kratko je dao savet – radite i živite kao Evropa.

Iskustva sa skrininga pregovaračkih poglavlja 11, 12 i 13 u okviru pregovora o pristupanju EU prisutnima je preneo Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uz podršku dr Svetlane Balešević Tubić, pomoćnika direktora za semenarstvo u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. Golubović je pohvalio Institut koji je i u 2014. godini održao svoj kvalitet. Državni sekretar je proglasio 49. Savetovanje agronoma otvorenim.

Više o samom otvaranju 49. Savetovanja agronoma možete pročitati ovde a program savetovanja pogledajte ovde.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo