fbpx
Događaji Društvo Obrazovanje Video

6.Konferencija studenata ekonomije na Zlatiboru

Na Zlatiboru je u nedelju završena 6.konferencija studenata ekonomije. Tema konferencije je bila “Reforma obrazovanja kao preduslov za razvoj privrede”. Više od 500 studenata je prisustvovalo ovom skupu. Savez studenata ekonomskog fakulteta je za sve učesnike konferencije pripremio šest radionica. Na četiri radionce se govorilo o studentskim temama kao što su imidž ekonomskog fakulteta, društvena odgovornosti, IT tehnologije i funkcionalnost ekonomskog fakulteta a bilo je reči i o nastavi i ispitima. Preostale dve radionice su bile namenjene studentima koji uskoro završavaju fakultet, tako da su mogli da saznaju dosta o studentskim praksama i potrebama privrede kao i o međunarodnoj mobilnosti. Pored radionica organizovana su i brojna predavanja na aktuelen teme.

#kse2015-1

Na konferenciji se predstavila MK Grupa, kao i projekat studenata Ekonomskog fakulteta “Tim za Srbiji” koji se realizuje pod pokroviteljstvom vlade Republike Srbije.

Predsednik Saveza studenata ekonomije, Marko Štrbac je za zlatibor.tv izjavio da je ovo dobar put da studenti daju predloge kako bi se unapredio rad fakulteta.

Posebno je bilo zanimljivo predavanje “Zapošljavanje mladih u Srbiji” Dragomira Petronijevića, predsednika Saveta za zapošljavanje Grada Beograda i člana Gradskog veća Beograda. Gospodin Petronijević je govorio o aktivnostima koje u ovoj oblasti sprovodi grad Beograd i gde postoji prostora za otvaranje novih preduzeća i samozapošljavanje.

#kse2015-2

Na predavanju se govorilo o subvencijama koje se mogu dobiti od Nacionalne službe za zapošljavanje i Fonda za razvoj, kao i o sredstvima koja se mogu dobiti od grada Beograda.

Ove godine je Fond za razvoj odobrio sredstva za 12 start up projekta sa teritorije Grada Beograda a u proceduri je još 20 projekata. Otvoreno je 98 malih preduzeća, a čak 4.707 lica je pohađalo edukacije u organizaciji gradskih vlasti.

#kse2015-3

Petronijević je sumirao probleme mladih pri zapošljavanju i samozapošljavanju u dve kategorije. Na prvom mestu je neinformisanost mladih o podsticajnim sredstvima koje mogu da dobiju, a na drugom mestu se nalazi njihova neaktivnost. On je naglasio da se radi na razvoju naučno-tehnoloških parkova, i obuci za poznate poslodavce. Proizvodnja organske hrane i IPT sektor su trenutno glavne oblasti za samozapošljavanje, istakao je Petronijević.

Posle predavanja gospodin Petronijević je odgovarao na pitanja. Studente su zanimali konkretne procedure pri dodeljivanju podsticajnih sredstava, ko i pod kakvim uslovima ima pravo na ova sredstva.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031