fbpx
Događaji Sport Sport+ Tenis

Aleksandar Radišić – Borba za učešće na Paraolimpijskim igrama 2016. godine u Riju

Od kada je 2008. godine počeo da se bavi stonim tenisom, Aleksandar Radišić, rođeni zlatiborac niže uspehe na brojnim takmičenjima, kako nacionalnim, tako i internacionalnim.

aco-radisic14-1

Od 2009. godine član je Stonoteniserske paraolimpijske reprezentacije Srbije. Napornim treninzima, snagom volje, već 2010. godine učestvuje na prvom Svetskom KUP-u u Rumuniji, u Klužu, gde osvaja svoju prvu bronzanu medalju na takmičenju ovog ranga. Nakon dobrog plasmana, dolazi niz svetskih KUP-ova u Italiji, Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj …

Iako je Zlatibor pogodan za treniranje, javlja se problem nedostatka sparing partnera i trenera, budući da stoni tenis nije zastupljen i popularan u ovom delu Srbije, kao što su to neki drugi sportovi.

radisic

Tragajući za povoljnijim uslovima, 2013. godine seli se u Novi Sad, kako bi se što bolje pripremio za evropsko prvenstvo. U tom periodu učesvovao je i na dva svetska KUP-a. na kojima kao član Paraolimpijske reprezentacije Srbije osvaja srebrnu medalju u Sloveniji, a zatim u Slovačkoj, Aleksandar pobeđuje tri igrača koji su među prvih deset na svetu.

Krajem 2013. godine, na Evropskom prvenstvu u Italiji ostvaruje svoj najveći uspeh osvojivši bronzanu medalju. Nakon uspeha na Evropskom prvenstvu, Radišić je zauzeo dvadesto mesto na svetskoj rang listi. Već naredne godine, potvrđuje svoj kvalitet, ponovo u Italiji i osvaja prvo zlato na svetskom KUP-u, sa svojim partnerom Goranom Perlićem.

Tokom prošle godine učestvovao je samo na jednom KUP-u, pa je dospeo na trideseto mesto. Želja mu je da u 2015-oj godini prikupi što više bodova, kako bi učestvovao na Paraolimpijskim igrama 2016. u Rio de Ženeiru. Očekuju ga naporni treninzi, Evropsko prenstvo u Danskoj, Svetski KUP u Slovačkoj i brojna druga takmičenja, a sve zarad što boljeg pozicioniranja i stvaranja mogućnosti za učešće na Paraolimpijskim igrama u Riju.

Pred izazovan period koji očekuje Aleksandra Radišića u ovoj godini, predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović ugostio je našeg reprezentativca, u želji da mu da podršku u borbi za učešće na Paraolimpijadi. Tokom posete predsedniku, Radišić je istakao da je među njegovim kolegama veliko interesovanje za Zlatibor, kao i da je pozitivno ocenjen kao buduća lokacije za pripreme sportista sa invaliditetom. Stamatović je rekao da će se opština Čajetina uključiti u svaki potreban vid podrške, kako bi Zlatibor sa svim svojim preduslovima bio adekvatno mesto za treniranje paraolimpijaca iz celog sveta. Predsednik je tom prilikom Aleksandru Radišiću uručio i simboličnu staklenu plaketu, kao uspomenu na prvu evropsku medalju, koju je neki sportista doneo u našu Opštinu.

Izvor: cajetina.org.rs

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031