fbpx
Događaji Kultura Manifestacije Muzika Turizam Video

Bez izvora nema vode po četrnaesti put

Rožanstvo je u subotu, 19.avgusta na Preobraženje dočekalo goste iz cele Srbije. Sabor izvorne narodne pesme je po četrnaesti put okupio sve ljubitelje narodne pesme. Sabor je počeo pesmom “Bez izvora nema vode…” koju su otpevali prošlogodišnji pobednici Milomir Stamatović i Milutin Gujaničić.

 

Goste je pozdravio i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, koji je pohvalio trud i zalaganje stanovnika Rožanstva u razvoju ove manifestacije, ističući Milosava Radibratovića, koji je učinio sve da ova manifestacija zaživi i održi.

“Ova manifestacija opstaje. Opstaje srpsko selo,” rekao je Stamatović podsetivši da je devedesetih godina XX veka bilo beznadežno svako ulaganje u selo ali da je Čajetina uspela da sačuva selo. Ovom prilikom Milovan Mićo Ristanović je Stamatoviću poklonio ikonu u znak zahvalnosti za sve što je opština učinila u Nikojevićima i Krivoj reci.

Na samom početku trubački orkestar Milovana Milaćevića je zasvirao kolo, a takmičari i publika su zaigrali kolo. Ove godine se nadmetalo devet pevačkih družina i deset parova.

U kategoriji parova prvo su se pesmom “Što Jelika suze lije, dolazio spavo nije…” predstavili Aco Petronijević i Milovan Aćimović, a zatim su nastupali Draga Milićević i Milojka Gojgić iz Nove Varoši. Miloljub Šaković i Gledo Popović su pevali “Lepo ti je ranom zorom prošetati Zlatiborom” a pesmu “Mala moja, jabuko sa grane, ukrašću te ja u tvoje nane” su otpevali Radovan Janković i Milan Milošević.

Publika je Zdravku Savić i Veru Matijević aplauzom nagradio za pesmu “Zlatiborska vita jelo, sačuvaj mi lice belo…”. Pevački par, Tomo Mijatović i Milojko Kujundžić su pevali  “O jelice jelo moja” dok su se  Slavenko Karadžić i Radenko Gordić iz Priboja predstavili pesmom “Što niko već godinu neće da zaliva moje rosno cveće”. Nastup braće Udovičić, Milojka i Stojana je pobrao sve simpatije publike. Oni su otpevali pesmu “Gledao sam sa proplanka kako šeta Radovanka”. Dragica Žunić i Kosa Mirković su otpevale pesmu “Dva goluba… a prošlogodišnji pobednici Milomir Stamatović i Milutin Gujančić su pevali “Zlatiborom cura šeće, desnom rukom bere cveće”…

U kategoriji pevačkih družina prvo je nastupila pevačka grupa “Srpski božur” koja se predsavila pesmom “Planino, moja starino”. Ženska pevačka grupa UG Era je otpevala pesmu “Pitala me moja majka koga imaš od momaka” dok se grupa “Sinovi gredice iz Stapara” predstavili pesmom “Prelzija”. Pevačka grupa društva Dukat je otpevala pesmu “Pomračina, mesec za oblakom”. Posebnim aplauzom je nagrađena novoformirana pevačka družina “Tornik” iz Jablanice koja je ovom prilikom otpevala pesmu “U livadi pod jasenom trava zelena…”.

Pevačka grupa Slavuj iz Sevojna je pevala pesmu “Golubice ne leti visoko ne otvaraj tvoje plavo oko” dok se grupa ” Lunovačka moba” predstavila pesmom “Đinđer Maro”. Pesmu “Vita jelo, širi grane pravi lada za čobane” je otpevala ženska pevačka grupa KUD “Momčilo Tešić” a numeru “Čije li su livade” je pevala muška pevačka grupa “Gostinica”.

Ženska pevačka grupa KUDa “Raspevani Požežani” je pevala pesmo “Vidim majko na livadi ovce što na njima otkucava zvonce”, a na samom kraju je nastupila grupa “Složna braća” iz Rogačice koja je otpevala pesmu “Bolna leži Anđelija mlada…”

U revijalnom delu programa publici su se predstavile pevačke grupe Zmajevac, Ribaševke, Raspevani Zlatibor, kao i frulaš Aco Marković. Posebnu pažnju je privukao nastup dečjeg ansambla KUDa Prvi partizan – Sirogojno koji se predstavio koreografijom Igre iz užičkog kraja.

Ovom prilikom su dodeljena i priznanja najboljima u seoskom turizmu, tako je nagrada za najuređenije dvoriše pripala Željku Tošaniću iz Tripkove, a nagrada za najboljeg izdavaoca je dobo Aleksandar Dacović iz domaćinstva Boškova voda iz Ljubiša.

O kvalitetu izvornog pevanja ove godine je odlučivao žiri eminentnih etnomuzikologa u sastavu: prof dr Dimitrije Golemović, Marija Vitas i Marija Šekularac. Po njihovom sudu u kategoriji pevačkih grupa najbolji su bili članovi grupe “Srpski božuri” iz Ribaševine. Drugo mesto je pripalo grupi Slavuj iz Sevojna, dok su kršni momci iz Lunova sela iz grupe “Lunovačka moba” osvojili treće mesto.

U kategoriji pevačkih parova, Radovan Janković i Milan Milošević su bili prvi, Milojku i Stojanu Udovičiću iz Stubla je pripalo drugo mesto, dok su Zdravka Savić i Vera Matijević iz Požege osvojile treće mesto.

Žiri je ovom prilikom doneo odluku da najlepši glas u kategoriji pevačkih parova ima Miloljub Šaković iz Burađi dok je Memorijalna nagrada “Vićentije Vićo Mićić pripala Andriji Milosavljeviću iz pevačke grupe “Složna braća.

Nagrade su najboljima ovom prilikom uručili Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor a u ime organizatora Milosav Radibratović. Pobednici Sabora će predstavljati Zlatiborski okrug na završnom Saboru amaterskog stvaralaštva koji se u oktobru održava u Topoli.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930