fbpx
Događaji Kultura Pozorište

Biblioteka Ljubiša R. Đenić predstavila erski humor u Tršiću

U Muzeju jezika i pisma u Tršiću 26.aprila 2014.godine je predstavljen program Jezik u (ne)materijalnom kulturnom nasleđu. U okviru ovog programa su se predstavili brojni umetnici, glumci, recitatori, slikari, guslari…

U programu Jezik u (ne)materijalnom kulturnom nasleđu je učestvovala i biblioteka “Ljubiša R. Đenić” iz Čajetine čiji su predstavnici predstavili erski humor. U programu su učestvovali Ljiljana Rakić, Mirjana Lopin Drizo, Žarko Božanić i Dragan Novaković.

Izvor: www.facebook.com/mjptrsic - foto Biljana Radičević
Izvor: www.facebook.com/mjptrsic – foto Biljana Radičević

Erski humor je deo usmene narodne tradicije i izraza koji nastaje u uzajamnom delovanju prirodnih i istorijskih činilaca i kao takav oslikava karakter i mentalitet stanovništva zlatiborske regije koji ga stvara, ali i prepoznaje kao deo svog kulturnog nasleđa. Šaljive priče koje se prenose sa generacije na generaciju, stvaraju osećaj identiteta i trajanja ali se kao deo svakodnevnog života stalno menjaju.

Izvor: www.facebook.com/mirjana.lopindrizo?fref=ts  - foto Biljana Radičević
Izvor: www.facebook.com/mirjana.lopindrizo?fref=ts
– foto Biljana Radičević

Više o erskom humoru možete pročitati na stranici Biblioteke “Ljubiša R. Đenić” u Čajetini

Svoje znanje i veštinu je predstavio i guslar Petar Ostojić, član Guslarske sekcije Kulturno-umetničkog društva “Karadžić” iz Loznice. Kao što je poznato značaj gusala u srpskom jeziku i nematerijalnom i materijalnom kulturnom nasleđu, ali i u delima Vuka Stefanovića Karadžića je izuzetno veliki. Guslanje je, pre svega, usmeno stvaranje kroz problematizaciju svakodnevice kako guslara tako i slušalaca koje okupljaju, i njegova uloga u prenošenju i oblikovanju istorijskih sećanja i savremenog trenutka je uvek aktuelna.

Izvor: www.facebook.com/mjptrsic - foto Boban Pajić
Izvor: www.facebook.com/mjptrsic – foto Boban Pajić

U sklopu programa je otvorena i 51. samostalna izložba Jana Bačura, jednog od najpoznatijih umetnika naive. Izložba će biti postavljena u Muzeju jezika i pimsma do 10. maja 2014. godine.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930