fbpx
Bioskop Događaji Kultura

Bioskop – filmski dan u Čajetini

U utorak, 3.novembra u bioskopu Doma kulture u Čajetini biće prikazan filmski maraton. Ovom prilikom čajetinska publika će moći da pogleda tri vrlo interesnatna filmska ostvarenja.

dan-filma

Program će otvoriti animirani film Hotel Transilvanija II u 17 časova, a zatim sledi domaći film Pored mene u 19 časova i na kraju naučnofantastični film Marsovci – spasilačka misija.

Hotel Transilvanija II 3D je nastavak vrlo uspešnog filma Hotel Transilvanija koji je u Čajetini prikazivan 2013.godine. Kako je prvi deo samo u prva tri dana prikazivanja inkasirao više od 40 miliona dolara, a ukupno više od 350 miliona bilo je očekivano da će se pojaviti i nastavak.

Drugi deo prati nove doživljaje poznatih junaka. Drakulin hotel je sada otvoren za čudovišta, ali i ljude. No, Drakula ima problem, zabrinut je što se njegov unuk baš ne ponaša kao vampir. Zato će Drakula pozvati u pomoć Franka, Muraja, Vajna i Grifina kako bi sa svojim unukom Denisom prošao kroz „vampirski trening“. Međutim niko od njih nije svestan činjenice da Drakulin stari i vrlo, vrlo, vrlo, vrlo, vrlo staromodni otac Vlad dolazi u porodičnu posetu hotelu. A kada Vlad sazna da njegov praunuk nije čistokrvne vampirske krvi – i da je sada u hotelu Transilvanija čak i ljudima dozvoljen boravak – stvari će postati vrlo čudne.

transilvanija2

Film je režirao Gendi Tartakovski, a glasove junacima pozajmljuju Adam Sandler, Kevin Džejms, Stiv Bušemi… Sinhronizaciju na srpski jezik su uradili Dragan Mićanović, Aleksandar Radojičić, Predrag Ejdus, Iva Stefanović, Dragan Vujić Vujke, Marko Marković, Milan Antonić i mnogi drugi.

Film je premijerno prikazan 25.se3ptembra, a do sada je u bisokopima širom sveta zaradio više od 370 miliona dolara. U Srbiji je film inkasirao nešto više od 100.000 dolara, i po svemu sudeći će imati i veću gledanost nego prvi deo koji je pogledalo više od 50.000 gledalaca (trenutno 34.000).

pored-mene

Što se tiče domaćeg filma “Pored mene”, reditelja Stevana Filipovića (Šišanje, Šejtanov Ratnik) njega je pogledalo više od 58.000 gledalaca u bioskopima širom Srbije. Film prati nastavnicu istorije Olju, koju igra Hristina Popović. Mlada profesorka želi da pomogne učenicima, ali biva napadnuta, a snimak je postavljen na internetu. Kako bi okrila napadača, nastavnica čini radikalan korak. Umesto odlaska na ekskurziju, učenici iz IV-3 ostaju zaključani u školi – bez mobilnih telefona i interneta!

Od tog trenutka, sve grupe u razredu, od sportista i navijača, preko fenserki i hipstera, do štrebera i gotičarki, po prvi put moraju da rade zajedno, u pokušaju da nađu rešenje. Neki od njih su u panici, poput odlikašice Sofije (Jelena Puzić), košarkaš Strahinja (Nikola Glišić) pokušava da zavede red, njegova devojka Jelena (Milica Majkić) i drugarice ne mogu da prežale otkazanu ekskurziju, a školski diler Tadija (Darko Ivić) i ekipa imaju i većih problema. S druge strane, Lazar (Slaven Došlo) i Isidora (Gorica Regodić), u toj noći vide priliku za žurku koja će da protrese temelje škole. Nove ljubavi, stara neprijateljstva i duboko čuvane tajne će isplivati na površinu, u noći koja će promeniti sve, a Oljini učenici će po prvi put biti u situaciji da vide osobe pored sebe nekim drugim očima. Do kraja večeri, možda će neko i pronaći odgovor na temu sastava koji im je razredna zadala – ”Ljubav”.

marsovac

I na kraju u 21 čas počinje film naučne fantastike Marsovac: spasilačka misija (eng. The Martian). Film je režirao oskarovac Ridli Skota, po scenariju Drua Godarda koji je rađen po romanu Endija Vira. Ukratko, astronaut Mark Vatni, je tokom misije na Marsu nestao. Posada svemirskog broda Ares verujući da je Mark poginuo u oluju, odlazi bez njega. Međutim, Vatni je preživeo i našao se sam u zastrašujućim uslovima na planeti Mars. Sa oskudnim zalihama hrane i vode Vitni,  pokušava da opstane i pošalje signal na Zemlju da je živ.

Glavnu ulogu tumači Met Dejmon, a pored njega u filmu nastupaju Džesika Častejn, Kristen Vig, Džef Danijels, Majkl Penja, Kejt Mara, Šon Bin, Sebastijan Sten, Aksel Heni i Čuetel Edžiofor.

Marsovac je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Torontu 11. septembra 2015, dok je u bioskopima počeo da se prikazuje od 30. septembra 2015. Naišao je na pozitivne rekacije kritičara, koji su posebno pohvalili vizuelne efekte, naučnu tačnost i glumu Meta Dejmona.

Film je do sada inkasirao preko 428 miliona dolara od čega je u SAD prihod iznosio više oko 183 miliona dolara. U Srbiji film je pogledalo više od 50.ooo gledalaca uz prihod od preko 200.000 dolara.

Filmski bioskop je organizovalo JP KSC Čajetina u saradnji sa kompanijom Art Vista iz Beograda. Cena ulaznica po filmu je 250 dinara.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930