fbpx
Događaji Društvo Obrazovanje

Bogojavljanje

Kada Gospod Isus Hristos beše navršio 30 godina od Svog telesnog rođenja, On otpoče Svoj učiteljski i spasiteljski rad na zemlji. I sam početak svoga bogoposlanja oznamenova krštenjem na Jordanu. Sveti Kirilo Jerusalimski govori: “Početak sveta beše voda, početak Jevanđelja reka Jordan”.

bogojavljenje-krstenje-isusa-hrista

Pri krštenju Gospoda u vodi objavila se svetu ona tajna, koja se u Starom Zavjetu nagoveštvala, o kojoj se u starom Misiru i Indiji samo basnoslovilo, t.j. Tajna Božanske Svete Trojice. Otac se javio čulu sluha, Duh se javio čulu vida, a Sin se javio uz to još i čulu dodira. Otac je izrekao Svoje svjedočanstvo o Sinu, Sin se krstio u vodi a Duh Sveti u vidu goluba lebdio je nad vodom.

A kada Jovan Krstitelj zasvedoči i reče o Hristu: Ovo je jagnje Božije koje uzima na sebe grehe svijeta (JOB. I, 29) i kada on pogruzi i krsti Gospoda u Jordanu, time se pokaza i misija Hristova u svijetu i put našega spasenja. Na ime: Gospod uze na sebe grehe roda čovečjeg i pod njima umre (pogruženje) i oživi (izlazak iz vode); i mi moramo umreti kao stari grehovni čojek i oživeti kao očišćeni, obnovljeni i preporođeni. Ovo je Spasitelj, i ovo je put spasenja. Praznik Bogojavljenja (Teofanija, na grčkom) naziva se još i Prosvećenjem. Jer nas događaj na Jordanu prosvećuje pokazujući nam Boga kao Trojicu jedinosuštnu i nerazdjeljivu. To je jedno. I drugo: jer se svako od nas krštenjem u vodi prosvećuje time što postaje usinovljen od Oca Setlosti, zaslugom Sina, i silom Duha Svetoga.

Kod Srba se Bogojavljanje slavi veoma živopisno. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Bogojavljanjem se završava božićno svetkovanje, pa su u nekim krajevima Srbije, do ovog dana išle povorke. U narodu se ovaj dan zove još i Vodice ili Vodokršće upravo po imenu povorke. Ovaj običaj je vezan za verovanje u lekovitost i čudotvornost bogojavljanske vode – Svete vodice. Većina običaja i obreda je bila podstaknuta željom za zdravljem, pa je bilo uobičajeno, a to može samo onaj ko je zdrav, da se ujutru, pre sunca okupa u rijeci.

Srećan i blagosloven od Gospoda neka Vam bude praznik Bogojavljenje!

Nastavnik verske nastave
dipl. master-teolog Aleksandar Đuričić

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031