fbpx
Događaji Izbori Politika Republika Vesti

Čajetina bez poslanika u Narodnoj skupštini?

skupstina-srbija

Republička izborna komisija dodelila je mandate poslanicima budućeg saziva Skupštine, čija konstitutivna sednica treba da bude održana najkasnije do 23. aprila.

Ono što se pouzdano zna jeste da će u novom sazivu skupštine biti poslanici sa sedam izbornih lista: 158 poslanika sa liste “Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujemo”, 44 sa liste “Ivica Dačić – SPS, PUPS, JS”, 19 sa liste “Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju”, 18 sa liste okupljene oko Nove demokratske stranke Borisa Tadića, šest sa liste “SVM – Ištvan Pastor”, tri sa liste “SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin” i dva sa liste “PDD – Riza Halimi”.

Prema redosledu kandidata na izbornim listama, svi kandidati koji imaju prebilaviše na teritoriji opštine Čajetina neće postati narodni poslanici. Šest kandidata na održanim izborima je imalo prebivalište na teritoriji opštine Čajetina. Lista SPS-PUPS-JS je imala dva kandidata, Slobodan Jeremić ispred PUPSa i Milanko Božović ispred JS. Lista Demokratske stranke Srbije je imala jednog kandidata, Bojanu Božanić. Listu Liberalno demokratske partije je predstavljala Cana Ćirović. Strajin Nedović je predstavljao listu okupljenu oko Nove demokratske stranke, a Željko Marjanović je predstavljao listu Pokreta Dveri.

Najbliži ulasku u Narodnu skupštinu Republike Srbije je Strajin Nedović, koji je 67 na listi Nove demokratske stranke Borisa Tadića. Kako se trenutno špekuliše da postoji mogućnost da NDS uđe u Vladu koju će formirati Aleksandar Vučić postoji i mogućnost da će biti izvesnih pomeranja na ovoj listi.

strajin-nedovic-nds

Ukoliko ne bude pomeranja na izbornim listama ovo će biti prvi put posle deset godina da opština Čajetina nema svog predstavnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Konstutivna sednica će se najverovatnije održati 23.aprila, a prema poslovniku tom sednicom će najverovatnije predsedavati najstariji poslanik kome će u radu pomagati četiri najmlađa poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar parlamenta. 

Prvu sednicu novog saziva parlamenta treba da sazove predsednik starog saziva, odnosno Stefanović. Na njoj se potvrđuju mandati poslanika i parlament je konstitusan kada se potvrdi dve trećine mandata, čime i formalno prestaje mandat starom sazivu.

Mandati se, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, dodeljuju po redosledu sa liste, počev od prvog na listi, a svaki treći poslanik u parlamentu biće žena. Nakon potvrđivanja mandata poslanici polažu zakletvu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo