fbpx
Biznis Događaji Info Lokalna privreda Vesti Video

Čajetina dobija Elektronski registar administrativnih postupaka

Juče je u Čajetina potpisan ugovor o uvođenju elektronskog registra u radu lokalne administracije u opštini Čajetina. Ugovor je zaključen u okviru projekta “Program razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji”, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj  saradnju u Srbiji – SDC.

optimus14-6

Elektronski registar administrativnih postupaka je savremeni online servis koji sadrži sve administativne postupke koji se sprovode na nivou lokalne samouprave. Korišćenjem e-Registra, privrednici i građani će se na transparentan i brz način informisati o svim procedurama za podnošenje zahteva, potrebnoj dokumentaciji, rokovima i troškovima. Korišćenje ovog servisa omogućava elektronsko popunjavanje standardizovanih obrazaca zahteva. Istovremeno ovaj softver će omogućiti formiranje Organa za objedinjenu proceduru kojim će obezbediti brz, efikasan i transparentan radu u postupcima iz oblasti izgradnje.

optimus14-4

Ugovor je u ime RRA Zlatibor, potpisao direktor agencije Slavko Lukić, u ime opštine Čajetina načelnik opštinske uprave Veljko Radulović. U ime OPTIMUS – Centra za dobro upravlјanje ugovor je potpisala direktorka centra Slađana Karavdić Kočević.

Slavko Lukić je po potpisivanju za medije izjavio da će na ovaj način opština Čajetina poboljšati komunikaciju sa investitorima.

“Dobar i efikasan javni sektor znači dobar i efikasan privatni sektor. Privatni sektor očekuje efikasnu upravu, a opština Čajetina je pokazala u prethodnom periodu da je vrlo efikasna u saradnji sa investitorima”, istakao je Lukić.

Lukić je zatim dodao da je ovo korak napred i da opština Čajetina ide u susret novim zakonskim rešenjima oko objedinjenih procedura koje će biti obavezne za sve lokalne samouprave.

“Mi smo smatrali da opština Čajetina kao najdinamičnija opština u ovom regionu a možda i u Srbiji po investicijama sa ovim softverom dobija još jedan alat da unapredi svoju efikasnost. Cilj je da ubrzamo onaj deo javnog sektora, pre svega mislim na republička javna preduzeća da budu u službi privatnog sektora na teritoriji na kojoj deluju, rekao je direktor RRA Zlatibor.

“Mislimo da razvoj turizma koji je lokomotiva razvoja Čajetine i regiona treba da prate i ostale delatnosti, prerađivački kapaciteti u mesnoj i mlečnoj industriji,” zaključio je Slavko Lukić.

optimus14-9

Izjavu je dala i direktorka OPTIMUS – Centra za dobro upravlјanje, Slađana Karavdić Kočević. Ona je rekla da Centra za dobro upravlјanje radi na regulatornoj reformi u šest gradova u Srbiji i da se radi i na reformama administrativnih postupaka iz oblasti gradnje i uspostavljanju jedninstvenog šaltera.

“U velikoj meri razvoj privatnog sektora, investicije zavisi od samih postupaka iz oblasti planiranja i izgradnje,” istakla je gospođa Karavdić Kočević.

Elektronski registar je nastao u okviru projekta „Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu“ koji su sprovode grad Loznica i OPTIMUS – Centar za dobro upravlјanje, uz finansijsku podršku Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove SECO.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031