fbpx
Biznis Događaji Kapital Politika T-Info Turizam Vesti

Čajetina i Čeboksari potpisali Protokol o namerama

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i gradonačelnik Čeboksarija, glavnog grada ruske Republike Čuvašije, Leonid Čerkesov, potpisali su u četvrtak 17. septembra 2015. godine u Čeboksariju, Protokol o namerama kojim je iskazano opredeljenje dve lokalne samouprave za međusobno jačanje saradnje i razmenu iskustava u oblastima privrede, turizma, kulture, obrazovanja i sporta.

Predsednik opštine Čajetina izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ovog Protokola ukazavši da postoji veliki potencijal za razvoj ekonomske saradnje između Čajetine i Čeboksarija. “Ruski regioni kao što je Republika Čuvašija i njen glavni grad Čeboksari razvijaju se veoma brzo i dinamično. Tržišta Moskve i Sankt Peterburga su velika i bogata, ali su istovremeno prezasićena proizvodima iz celog sveta. Zato veliku šansu za privrednike zlatiborskog kraja, a posebno za plasman naših poljoprivrednih proizvoda, vidimo u ruskim regionima”, istakao je Stamatović i dodao da je potpisivanje ovog Protokola rezultat rada Kancelarije za saradnju sa Rusijom koja je ove godine osnovana u Čajetini.

caboksari15-2

Gradonačelnik Čeboksarija Leonid Čerkesov istakao je da je Čeboksari grad u kojem iz godine u godinu raste kvalitet života, natalitet, kao i broj novootvorenih radnih mesta. “Naš grad je grad u kojem ljudi žele da žive i rade” rekao je on i istakao da Čajetinu takođe prepoznaje kao opštinu koja ljudima nudi odlične uslove za život i rad. On je objasnio da postoji veliko interesovanje za turističke potencijale Zlatibora, posebno istakavši oblast zdravstvenog turizma. “Zlatibor je veoma interesantna destinacija za lečenje naših građana koji imaju problema sa štitnom žlezdom. Imate dobre zdravstvene centre, stručno medicinsko osoblje, kao i klimu koja pogoduje lečenju pacijenata sa ovim problemom”, rekao je Čerkesov i izrazio ubeđenje da će broj ruskih turista koji posećuju Zlatibor sve više rasti.
caboksari15-1

Potpisivanje Protokola o namerama predstavlja prvi korak ka uspostavljanju pune saradnje dve lokalne samouprave koja bi uskoro trebalo da bude potvrđena potpisivanjem Sporazuma o bratimljenju između Čajetine i Čeboksarija.

Čeboksari je glavni grad i administrativni centar Republike Čuvašije u Ruskoj Federaciji koji broji blizu 500.000 stanovnika.

Izvor: cajetina.org.rs

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930