fbpx
Biznis Događaji Info Kapital Vesti

Čajetina jedan od najvećih partnera UNDPa u Srbiji

U petak, 17.oktobra u Čajetini je boravila zamenica šefa grupe UNDP-a gospođa Steliana Nedera. Ona je imala sastanak sa rukovodstvom opštine Čajetina na kome se razgovaralo o aktuelnim projektima, a pre svega o realizaciji projekta izgradnje gondole na Zlatiboru.

Izovr: cajetina.org.rs
Izovr: cajetina.org.rs

Kako prenosi portal cajetina.org.rs gospođa Nedera izrazila je zadovoljstvo što je ovaj projekat započet, ukazavši na to da su predstavnici UNDP-a verovali u realizaciju ovog projekta i pored poteškoća koje su postojale u prethodnom periodu.

“Saradnjom sa UNDP-om, opština Čajetina uštedeće veliki deo sredstava, u obliku poreza i carine, što će stvoriti mogućnost da se ta sredstva ulože u neke druge projekte i investicije, što je osnova ovog Programa i rezultat saradnje opštine Čajetina i UNDP-a, rekla je gospođa Nedera.

Ona je istakla da je opština Čajetina jedan od najvećih partnera UNDP-a, imajući u vidu količinu sredstava koja se trenutno nalaze u ugovoru između ove dve institucije. I da je saradnja sa Čajetinom značajno uticila na redizajniranje Programa UNDP-a, pre svega u pravcu spuštanja na lokalni nivo i direktne komunikacije i realizacije lokalnih projekata od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Pored saradnje u vezi sa gondolom, započet je i projekat izrade Izveštaja o proceni uticaja na životnu sredinu gondole, što je polazna osnova, odnosno, sveobuhvatna analiza stanja koja će pomoći izvođaču radova na gondoli da u kasnijim fazama realizacije investicije pripremi kompletnu procenu.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj u saradnji sa Ambasadom Finske pokreće novi Program, koji za fokus ima korišćenje biomase, s tim u vezi UNDP za potrebe opštine Čajetina radi i na proceni potencijala biomase na teritoriji naše Opštine.

Kako je prioritet opštine Čajetina ravnomeran i održiv razvoj čitave teritorije, a jedan od najznačajnijih potencijala razvoja Opštine, turizam, izuzetno je važno i korišćenje obnovljivih izvora energije, pa će uključivanje opštine Čajetina u ovaj Program biti dobar način za dobijanje analize stanja u pogledu korišćenja biomase.

Bojane Božanić, pomoćnice predsednika opštine Čajetina, UNDP-u, u okviru pomenutih Programa saradnje, je najavila i saradnju u vidu prenosa znanja, iskustava i veština kroz organizovanje edukacija ili izrade odrđenih strategija, što bi bilo i finansirano od strane UNDP-a.

“Čajetina je zainteresovana za saradnju iz oblasti javnih finansija, rešavanja imovinsko-pravnih odnosa i planske dokumentacije,” istakla je gospođica Božanić.

Tokom sastanka razgovaralo se i o još nekoliko aktuelnih projekata koje kroz Sporazum o saradnji za 2014. godinu realizuju opština Čajetina i UNDP, a pre svega o infrastrukturnim projektima u oblasti energetske efikasnosti, kao i o projektima uređenja javnih površina, čime se unapređuje zajednički cilj, a to je lokalni ekonomski razvoj.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031