fbpx
Događaji Društvo Humanost i solidarnost

Čajetina potpisala ugovor o stambenom zbrinjavanju izbeglica iz BiH i Hrvatske

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 31. oktobra, svečano su uručeni ugovori o realizaciji projekta za stambeno zbrinjavanje izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ugovor o načinu sprovođenja stambene izgradnje u okviru Regionalnog stambenog programa – Stambeni program u Republici Srbiji, Potprojekat 5 je u ime opštine Čajetina potpisao Ostoja Kovačević, zamenik predsednika Skupštine opštine Čajetina.

stambeni-projekat-ugovori-urucenje-izbeglice_660x330
Izvor: Radio televizija Vojvodina – autor Srđan Srđanov

Reč je o ugovoru kojim je bliže definisan način realizacije izgradnje 12 stambenih jedinica na teritoriji opštine Čajetina, za trajno rešavanje stambenih potreba izbeglica.

U skladu sa Regionalnim stambenim programom u Republici Srbiji korisnici su izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekle status izbeglca u Repbulici Srbiji, bez obzira na njihov status u vreme rešavanja stambene potrebe i to: izbeglice koje žive u kolektivnim centrima, ugrožene izbeglice koje žive u privatnom smeštaju i to bez trajnog rešenja u zemlji porekla ili Repblici Srbiji koje ispunjavaju kriterijume ugroženosti UNHCR-a.

Finansiranje pomenutih objekata vršiće se iz donatorskih sredstava obezbeđenih iz Fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope. Infrastrukturno opremanje zemljišta u javnoj svojini za izgradnju objekata, kao i uređenje javne površine oko objekata obezbediće i finansirati opština Čajetina.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi.

Regionalni stambeni program nadovezuje se na dosadašnje zajedničke napore partnerskih zemalja i međunarodne zajednice, a potvrđuje opredeljenost zemalja da privedu kraju regionalnu raseljenost pružajući trajna stambena rešenja. U tu svrhu, uz podršku Evropske komisije, Vlade Sjedinjenih Američkih Država, UNHCR-a, OEBS-a i ostalih donatora, uspostavljen je Fond regionalnog stambenog programa za sredstva donatorske zajednice. Fondom upravlja Razvojna banka Saveta Evrope (CEB).

Izvor: cajetina.org.rs

Komantar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Postovani,

    Da li ste svesni koliko koliko je godina proslo od tada…zgrada napravljena, ali opstina jos uvek ne useljava izbeglice…da li cekaju da svi oni umru pa da umesto njih nekom od svojih daju te stanove…

    Caje

Kalendar

November 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930