fbpx
Događaji Društvo Video Zdravlje

Čigotin “Medicinski glasnik” slavi 20 godina

“Medicinski glasnik” koji izdaje Specijalna bolnica Čigota je ovog meseca proslavio 20 godina. Ovaj časopis je namenjen širem krugu korisnika, prvenstveno lekara različitih specijalnosti, ali i korisnicima iz oblasti koje su granične ili kompatibilne sa medicinom.

med-glasnik15-5

Povodom ovog jubileja prof. dr Božo Trbojević, urednik “Medicinskog glasnika” je razgovarao sa predstavnicima Specijalne bolnice Čigota kako bi se lekari ove renomirane kuće aktivno uključili u rad časopisa. Ovo je istovremeno i poziv svim lekarima u Srbiji da pošalju svoje naučne radove kako bi bili publikovani.

med-glasnik15-2

“Medicinski glasnik” je danas prepoznatljiv izvor izuzetno korisnih, pouzdanih, aktuelnih i proverenih informacija iz medicinske struke, originalnih naučnih radova i doprinosa, savremenih redovno obnovljenih vodiča za praksu, aktuelnih informacija iz medicinskih i paramedicinskih asocijacija ali i zanimljivih osvrta na istoriju medicine, lečenja i zaslužnih ličnosti u ovoj delatnosti ljudskog uma i veštine.

med-glasnik15-1

Profesor dr Trobjević je za zlatibor.tv izjavio da je zadovoljstvo biti u ovoj lepoj sredini vrednih i pre svega mladih ljudi, ambicioznih i spremnih za nove napore. On se zahvalio kolektivu Specijalne bolnice Čigota na razumevanju i na uloženom trudu u realizaciji ovog časopisa.

“Ovo je dvadeseta godina kako Medicinski glasnik postoji u svetu, a ovaj svet nije mali, a Medicinski glasnik je u svakom njegovom delu. Od Sjedinjenih američkih država pa do dalekog Vladivostoka, istakao je prof. dr Trbojević.

Radove su u ovom časopisu objavljivali brojni autori iz celog sveta, Irana, Meksika, SAD, Rusije, Balkana… Tekstove objavljivane u Medicinskom glasniku su u svojim istraživanjima koristili stručnjaci iz Litvanije, SAD, Južne Afrike, Velike Britanije, Estonije, Čilea, Perua, Kanade, Kine, Australije, Meksika, Filipina, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije…

med-glasnik15-3

Interesantno je pomenuti da su najtraženiji radovi iz Medicinskog glasnika oni koji se tiču gojaznosti i da se objavljivanje radova za razliku od drugih časopisa ne naplaćuje. O kvalitetu časopisa govori i činjenica da je svrstan u osamnaest najboljih stručnih medicinskih časopisa u zemlji.

med-glasnik15-4

Od 2002. godine časopis Medicinski glasnik se pojavljuje i u elektronskom obliku. Na sajtu www.cigota.rs, u delu sajta koji nosi naziv Medicinski glasnik, u PDF formatu su postavljeni svi radovi koji su do sada objavljeni. Pretraživanje radova može se vršiti po ključnim rečima, nazivu rada, autoru… Časopis se prevodi na engleski, i putem Interneta dostupan je i mnogobrojnim stručnjacima u svetu. Do časopisa se može doći i preko sajta Ministarstva nauke i preko Srpskog citatnog indeksa www.scindeks.nb.rs Narodne biblioteke Srbije. Sajt ima i bogatu bazu linkova (trenutno se na sajtu nalazi preko 2.500 linkova iz oblasti medicine).

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930