fbpx
Događaji Politika Vesti Video

Dan opštine Čajetina

U Čajetini je 30.juna Svečanom sednicom Skupštine opštine obeležen Dan opštine. Sednici su prisustvovale brojne zvanice iz Srbije, kao i gosti iz Bosne i Hercegovine, Rusije i Azerbejdžana. Sednici je prisustvovao Ministar trgovine i turizma u Vladi RS Predrag Gluhaković. Sednica je počela intoniranjem himne Bože pravde.

svecana-sednica16-4

Na Svečanoj sednici prisutnima su se obratili predsednik Skupštine, Miloje Rajović i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

Svečanu sednicu je otvorio predsednik Skupštine, Miloje Rajović. On je rekao da su u prethodnih godinu dana ostvareni značajni rezultati u razvoju infrastrukture i nabavci nove mehanizacije u javnim preduzećima i da je ukupnom uspehu opštine angažovanim i stabilnim radom doprineo i čajetinski parlament.

“Odbornici su dali svoj veliki doprinos u stvaranju povoljnog ambijenta kako za život i rad u našoj opštini tako i za naše goste, investitore, i sve one kojima je Zlatibor interesantan na bilo koji način, rekao je Rajović.

rajovic16-2

“Zajedno smo donosili važne odluke kako bi opštinska uprava funkcionisala, radila javna preduzeća i ustanove, pa tako sada imamo jedan dobro uređen sistem. U vremenu iza nas urađene su velike i obimne pripreme za najveće, kapitalne investicije u našoj opštini.

To su investicije koje se u drugim sredinama rade i desetinama godina a mi smo na njihovoj pripremi radili protekle četiri godine potrebno nam je još dve godine da se one u potpunosti završe i stave u funkciju,” istakao je Rajović

Prisutnima se zatim obratio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović koji je sumirao rezultate rala lokalne samouprave u prethodnom periodu.

“Postoje pravila koja su davno uspostavljena za vrednovanje uspeha: to su pošten odnos i iskrena želja da se nešto uradi. Mi smo to primenili kod nas i zato je opština Čajetina jedna od najuspešnijih lokalnih samouprava”, rekao je Stamatović.

stamatovic16-7

On je naglasio da opština danas ima kompletno uređenu plansku dokumentaciju i da je budžet optine Čajetina u ovoj godini realizovan preko 90 procenata. Stamatović je izneo podatak da je u poslednjih nekoliko godina urađeno oko 350 km asfaltne podloge što je ekvivalent gradnje dve trake autoputa do Beograda.

“U poslednjih nekoliko godina budžet opštine Čajetina je uvećan za sto puta. To je retkost danas u Srbiji gde jedna mala lokalna samourava od 15.000 stanovnika napravi budžet od 20 miliona evra, istakao je Stamtović.

“Privredni ambijent danas u opštini Čajetina je povoljan i zato imamo situaciju da u zadnjih pet godina svake godine otvorimo po jedan ili dva hotela visoke kategorije i u tom trendu ćemo i nastaviti i dalje, dodao je Stamatović. On se u govoru zahvalio zaposlenima u lokalnoj samoupravi na trudu i zalaganju a izneo je i podatak da se u poslednje tri godine, godišnje izda oko 100 građevinskih dozvola.

U svom govoru Stamatović je rekao i da opština 80% budžeta izdvaja za investicije dok samo 7% ide na zarade. Da se dosta ulaže u zaštitu životne sredine i da postoji želja da opština Čajetina postane prva ekološka opština u Srbiji. U prilog toj ideji govori i podatak da na teritoriji opštine Čajetina nema divljih deponija, a da će postojeće komunalne deponije biti uskoro sanirane.

Stamatović se osvrnuo i na projekat gonodola gde je istakao da je posao priveden kraju i da se sada samo čeka odluka ko treba da izda građevinsku dozvolu za gradnju gondole, da li je to u nadležnosti opštine ili ministarstva.

“Nadamo se da će se to ubrzo rešiti tako da za nekih dvadeset ili mesec dana možemo da krenemo sa ovom investicijom,” istakao je Stamatović.

“Za ovakve rezultate smo od građana i investitora dobili podršku a nažalost od ministarstva i Vlade u poslednjih pet godina kao nagradu za dan opštine redovno dobijamo inspekcije. I danas imamo finansijsku policiju kada je dan opštine, ali to se svaki put dešava.  Mi ćemo i dalje biti na usluzi narodu i državi Srbiji a ne politici i političarima zato hvala vama još jednom što nam dajete podršku, hvala našim biračima na ovakvoj podršci na zadnjim izborima. Naša je još veća obaveza da radimo više i odgovornije da opravdamo ovo poverenje i da opštinu Čajetina za nekoliko godina svrstamo u svetske turističke centre, zaključio je Stamatović.

stamatovic16-8

Potom su uručena priznanja i nagrade zaslužnim koletkivima i pojedincima. Najveće priznanje opštine Čajetina, Zlatiborsku plaketu je dobio Dragan Kićanović, dok je nagradu Zoran Tmušić za humanost pripala novinaru Branku Stankoviću.

stankovic-branko

 Stanković se zahvalio na nagradi rekavši da se živi u teškim vremenima.

“Živimo u vremenu u kome je sve zaista sve dostupno ali više ništa nije sveto, ni porodica ni prijateljstvo ni ljubav, ni čovek. Živimo u vremenu u kome sve manje ljudi ima osećaj za one oko sebe nego i za one do sebe, one bližnje. Nažalost živimo u vremenu sve većeg otuđenja, rekao je Stanković.

Plakete Dimitrije Tucović su dobili FK Zlatibor, dobrovoljno vatrogasno društvo Zlatibor, OŠ Milivoje Borović Mačkat, Radiša Velanac, Toma Fila, PD Metaltehniks sistem Čajetina,

svecana-sednica16-1

Zahvalnice su uručene Nikola Mitrović, Dragiša Rajević, Dragoje Andrić, Marijana Šopalović, Sanja Dedović, Ljubica Pantović, Jagoda Jeremić, Sonja Konatar.

svecana-sednica16-3

Pohvalnice sa zlatnikom su dobili svršeni osnovci: Tijana Stanić, Aleksandra Virić, Dragica Jećmenica, Branka Zarić, Dragana Rajevac, Marija Đukić, Filip Nikolić, Jelena Savić, kao i srednjoškolci Ana Lazović, Kristina Smiljanić, Emilija Milojević i Kutlašić Dubravka.

U umetničkom programu su nastupili hor Hrama proroka Ilije iz Mačkata kao poznata umetnica Ivana Žigon.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930