fbpx
Događaji Manifestacije Najave Turizam

Deseta rakijada počinje danas

Tradicionalni sajam domaće rakije – Rakijada 2017 počinje danas degustacijom najboljih rakija prošlogodišnjeg sajma na Kraljevom trgu na Zlatiboru. Ovu manifestaciju po deseti put organizuju Opština Čajetina, Sportski centar Čajetina, TOZ Zlatibor , Zlatiborski EKO AGRAR i Mesna zajednica Šljivovica.

Za sutra, nedelju 16.jula je organizatori manifestacije su pripremili bogat program. Zagrevanje uz domaću rakiju počinje već u 11 časova, a sajam će biti otvoren u 12 časova potpaljivanjem kazana za pečenje rakije. Potom će biti otvorena izložba zdrave hrane gde će posetioci moći da probaju i pazare voćne proizvode. Na izložbi će biti predstavljeni i proizvodi seoskih majstora kao i rukotvorine seoskih domaćica.

Kao i prethodnih godina i ove organizatori su organizovali i niz pratećih manifestacija tako u 13 časova počinje takmičenje zlatiborskih zdravičara i čauša.

Proglašenje pobednika  Desetog šljivovačkog sajma domaće rakije, deguctacija i dodela nagrada su planirani za 14 časova, a sat vremena kasnije počinju takmičenja u struganju balvana, tesanju brvna i nadvlačenju konopca a zatim sledi proglašenje najlepšeg dvorišta, najuređenijeg voćnjaka, najlepše narodne nošnje i najlepše čobanice, najbolje pite, najbolje rakije po oceni publike, najboljeg zdravičara i čauša.

Pored brojnih takmičenja organizatori su pripremili i bogat kulturno-umetnički program u kome će nastupiti trubači, pevačke grupe i folklorni sastavi.

Prošle godine stručna komisija preduzeća za kontrolu kvaliteta Jugoinspekt- Beograd je ocenjivala kvalitet 77 uzoraka rakije i to 16 uzoraka voćnih rakija, kao i 61 uzorak rakije od šljive prepečenice. U kategoriji rakija od šljive žiri je kao najbolju proglasio rakiju Radenka Markovića iz Dražinovića, drugo mesto je osvoji Ljubodrag Kaljević iz Šljivovice a treće je pripalo Goranu Jarakoviću iz Bioske. U kategoriji voćnih rakija prvo mesto je pripalo Goranu Jarakoviću za rakiju od od nane i divlje kruške. Dobrisav Janjić iz Tripkove je osvoji drugo mesto za rakiju od nane, dok je Miladin Milovanović iz Ljubanja osvojio treće mesto za rakiju od nane i kleke.

Kontrolu kvaliteta će i ove godine vršiti preduzeće Jugoinspekt- Beograd, članovi stručne komisije su  dr Ivan Urošević i ing tehnologije Kostadin Mihailović.

Komantar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Slika dana

Kupindo