fbpx
Događaji Manifestacije Turizam Video

Deseti seoski višeboj – Jablanica 2015 (deo drugi)

U popodnevnim časovima, su usledila nadmetanja u glavnim disciplinama.

Prvo su nastupili takmičari u disciplini vuča trupca konjskim jednopregom. Za ovu disciplinu je bilo prijavljeno deset grla, a trupac koji je trebalo izvući nije bio lak.

jednopreg15-1

Prvo je startovalo grlo Obrada Cicvarića koje je trupac izvuklo osamdeset metara za 57 sekundi. Grlu Gorana Didanovića je trebalo 1:39 za izvalčenje trupca, od sledeća četiri takmičara samo je jedan uspeo da izvuče trupac.

Braća Kneževići iz Repubile Srpske (BiH) su odlično startovali i činilo se da će uspeti da se izbore za prvo mesto su na sredini staze posustali tako da je njihovo grlo trupac izvuklo za 1:09. Sledeći takmičar, Ivan Zorić, je napravio najbolji rezultat, njegov konj je trupac izvukao za 35:35 i time osigurao prvo mesto.

Do kraja takmičenja su nastupila još tri grla, koja su trupac uspela da izvuku, ali sporije u odnosu na prethodne takmičare.

U ovoj disciplini sudije su po prvi put primenile “čelendž” pošto je uložena žalba na rezultat braće Kneževića. Naime na polovini staze njima se trupac obrnuo, a jedan od gledalaca u želji da pomogne takmičarima je uleteo na trkalište i vratio ga u pravilan položaj. Ekipa braće Kneževića je kažnjena dodavanjem 30 sekundi tako da su grla braće Knežević i Gorana Didanovića imala isto vreme 1:39. Žiri je odlučio da ovom prilikom dodeli dve treće nagrade tako da je konačni poredak: Prvo mesto Ivan Zarić, Obrad Cicvarić drugi a braća Knežević i Goran Didanović dele treće mesto.

Potom su startovali takmičari u disciplini vuča na vlaci dvopregom prijavilo se deset takmičara a konkurencija je bila veoma oštra. Kao i u prethodnoj disciplini prvi je startovao Obrad Cicvarić, njegovi konji su trupac izvukli 45.91 sekundu. Drugi takmičar, Dragan Didanović je imao još bolje vreme, njegov par je trupac izvukao za 25.79 sekundi. Konjima Miroslava Kuzeljevića je trebalo 1:29.15 za izvlačenje trupca a konji braća Knežević su trupac izvukla za 51.14.

dvopereg15-1

Sledeći je na startnu poziciju izašao Ivan Zarić, njegovi konji su krenuli silovito i za 15.87 sekundi su izveli trupac na cilj. Rade Ristanović je zatim iskoristio priliku da publici demonstrira kaubojsku veštinu jahanja dva konja stojeći.

dvopreg15-2

Do kraja takmičenja u ovoj disciplini samo su još konji Toma Ninčića uspela da izvuku trupac na cilj. Tako da je prvo mesto pripalo Ivanu Zoriću, drugi je bio Dragan Didanović a treći Obrad Cicvarić.

Pošto su završene konjičke discipline na red je došla glavna disciplina takmičenja, izvlačenje trupca volovima na vlaci. Ove godine se za ovu disciplinu prijavilo šest takmičara. Najveći favorit za pobedu je bio trostruku šampion Miloš Drašković, koji je startovao prvi. Njegovi volovi su trupac izneli na cilj za 65 sekundi. Volovi Milorada Andžića su uspeli da pomere trupac 15 metara.

Potom su u trkalište stigli volovi Vladana Andžića koji su oduševili publiku jer su za 29 sekundi izvukli trupac na cilj.

pobednik-volovi

Milan Didanović je odustao, dok su volovi Sretena Božanića pomerili trupac za 31,3 metara. Kao poslednji, startovao je Milovan Kuzeljević, njgovi volovi su trupac na cilj izneli za 34 sekundi. U ovoj disciplini prvo mesto je pripalo takmičaru Vladanu Andžiću. Milovan Kuzeljević je bio drugi, a Miloš Drašković treći.

Pošto su završena takmičenja u glavnim disciplinama na red su došla nadmetanja u skoku u vis, prevlačenje rukom na brvnu, puzanje uz banderu i prevlačenju konopca.

U skoku u vis je pobedio Jovan Đukić, kome je ovo bila treća pobeda na takmičenju. Drugo mesto u ovoj disciplini je pripalo Stefanu Petkoviću, a treći je bio Milan Radovanović.

skok-vis-jablanica

U prevlačenje rukom na brvnu takmičari su se nadmetali po kup sistemu. Prvi su na teren izašli Đukić i Stanić. Đukić je u ovom nadmetanju slavio sa 2:1. U drugom meču snage su odmerili Nikola Baković i Đorđe Božović, a Baković je slavio sa 2:0. U trećem su nastupili Milenko Petrović i Aleksandar Raković. U ovom duelu je Petrović pobedio sa 2:0. Zatim su snage odmerili Petković i Rosić, a dalje se plasirao Rosić rezultatom 2:1. Poslednji su se u prvom krugu nadmetali Purić Marko i Jovan Đukić. Iako je Đukić delovao korpulentnije, Purić je pokazao zavidnu tehniku i ovaj duel je rešio u svoju korist. U drugom krugu Rosića je porazio Petrović rezultatom 2:0, Baković je bio bolji od Purića (2:1). U finalu je Baković uspeo da rezultatom 2:0 savlada Petrovića. Konačan plasman Baković prvi, Petrović drugi i Purić treći.

petrovic-bakovic

Zatim je na red došla disciplina puzanje uz banderu. U ovoj disciplini prvo mesto je osvojio Milan Paunović. Stojan Ružić je bio drugi a Milan Čolović treći.

U disciplini prevlačenje konopca u finalu je slavila ekipa Stefan i div koja je bila bolja od ekipe Stanković, a ekipa Skijalište Tornik je bila treća.

prevlacenje-konopac15

Pošto je završen sportski i kulturno – umetnički program, većina takmičara i gledalaca se odmarala pod šatrama uz toplo pečenje, hladno piće, muziku i igru go – go plesačica.

Jablanicu je ovom prilikom prema procenama meštana posetilo više od 5.000 ljudi, kao i grupa novinara i predstavnika turističkih agencija iz Makedonije.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo