fbpx
Događaji Manifestacije Sport Sport+ Turizam Video

Deseti seoski višeboj – Jablanica 2015 (deo prvi)

U 11 časova svečano je otvoren X seoski višeboj Jablanica 2015. Ovo je centralna manifestacija Sabora tradicije zlatiborskog kraja.

kud-prosvjeta-rudo

Seoski višeboj će imati trinaest disciplina, kao što su skok u dalj, bacanje kamena s ramena, prevlačenje klička, skok u vis, prevlačenje rukom na brvnu, puzanje uz banderu, prevlačenje konopca, struganje testerom kladarom, struganje dubećom testerom, trka konja, vuča na vlaci konjskim jednopregom i dvopregom, kao i vuča na vlaci volovskom zapregom.

Gosti i zvanice ovogodišnjeg Sabora su počeli da pristižu već od 9 časova, a u 11 časova prisutnima se obratio Vukomir Božanić, predsednik TU Jablanica, on je pozdravio prisutne a manifestaciju je otvorio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović

skok-jablanica15

Takmičenja su počela disciplinom skok u dalj, za nagradu se nadmetalo devet takmičara, a pobeda je pripala Jovanu Đukiću koji je skočio 288 cm. On je na kraju izveo revijalni skok od 298 cm. Drugo mesto je osvojio Nikola Baković, a treće Dragoslav Janković.


U disciplini bacanje kamena s ramena se nadmetalo trinaest takmičara, a Jovan Đukić je po drugi put ovog dana osvojio prvo mesto. On je kamen u prvoj seriji bacio 10,88 m a u drugoj 11,7 m. Uspeh iz prve discipline je ponovio i Nikola Baković koji je ponovo bio drugi. On je u prvoj seriji kamen bacio na daljinu od 10,7 m a u drugoj 11,1 m, dok je treće mesto pripalo Draganu Lukoviću koji je bacao 10,23 i 11,1 m.

Treća disciplina – prevlačenje klička se igrala po kup sistemu a snagu i veštinu je odmerilo šest takmičara. Na početku takmičenja Luković je savladao Jezdimirovića sa 2:0 i direktno se plasirao u finale. Istim rezultatom Petrović je savladao Radovanovića, a Stanić Martinovića.

klicko-jablanica15

U polufinalu Budimir Stanić je savladao Petrovića, a zatim je u finalu pobedio i Lukovića.

U disciplini struganje dubećom testerom pobeda je pripala ekipi Mladi momci iz Šljivovice, a drugo mesto je osvojila ekipa Liska. U disciplini struganje testerom kladarom prvo mesto be osvojila ekipa Bakić Radojice i Bakić Vladana, drugo mesto je zauzela ekipa Bakić Ljube i Bakić Čedomir. Treće mesto je osvojila ekipa Petrović Milanko i Radoljić Ljube.

kladara-jablanica15

U konjičkoj trci prvo mesto je osvojilo grlo Galeb koje je jahao trinestogodišnji Rade Ljubojević. Ovaj vrsni jahač je do sada trijumfovao već četri puta, a prvu trku je dobio kao devetogodišnjak. Drugo mesto je osvojio Milan Didanović, a Stefan Savić je bio treći.

Zatim je usledio kulturno umetnički program u kome su se predstavili KUD Zlatibor, KUD Prosvjeta iz Ruda i KUD Gruža iz Knića.

kud-zlatibor-jablanica15

Organizatori manifestacije su u ovom delu programa povodom jubileja manfestacije uručili priznanja pojedincima i institucijama koji su u proteklom periodu pomogli seoski višeboj u Jablanici. Nagrađene su institucije, TO Zlatibor, JP KSC Čajetina i OŠ Dimitrije Tucović, kao i pojedinci: Milan Stamatović, Bojana Božanić, Dragiša Slović Teher i Jovan Memedović.

nagradjeni-jablanica15

Posle kulturno-umetničkog programa usledili su glavni događaji dana o kojima pišemo u drugom delu.

Sve rezultate 10.seoskog višeboja u Jablanici možete pogledati ovde.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031