fbpx
Događaji Manifestacije Turizam Video

Dino park pravi najbolji ajvar

Zlatibor je 19.septembra po četvrti put bio domaćin popularnog takmičenja u pravljenju domaćeg ajvara “Izađi mi na teglu”. Ove godine su organizatori imali sreće sa vremenom, koje je bilo idealno za spremanje ajvara.

Program je vodio Vuk Kostić, nekadašnji frontmen grupe Ruž, a u muzičkom delu programa je nastupio Nikola Nikolić Džoni. Deset ekipa se nadmetalo za titulu najboljeg majstora ajvara, pored prošlogodišnjeg pobednika ekipe Kumanovka, i ove godine je nastupila ekipa Pingvini, kao i ekipa Ljubice Andžić koja je ove godine nastupala pod imenom “Kod Ilije”. Pored već iskusnih takmičara ove godine su učešće uzele i ekipe Eko agrar, Gold gondola, Naša zlatka, Popečitelji, Zlatiborski šerif, Zlatiborski krug i Dino park.

Kraljev trg je i ove godine bio mesto gde se pekla paprika i pravio ajvar u veseloj i pozitivnoj atmosferi. Kao i uvek u igri su bili tajni recepti, posebni načini mešanja i pečenja paprike. Posetioci manifestacije su davali po koji savet, družeći se sa takmičarima uz dosta šaljivih komentara. Pored pripremanja ajvara ove godine takmičari su se nadmetali i u prevlačenju konopca, kao i u bacanju frizbija što je bilo vrlo interesantno. U prevlačenju konopca je pobedila ekipa ljute papričice 3:2 u veoma napetoj petoj rundi.

Posebnu atrakciju ovogodišnjeg takmičenja je predstavljao štand kafanice “Čumićevo sokače” koja je za takmičare i posetioce manifestacije pripremila srneći gulaš.

Program manifestacije upotpunjen je i jednim “užičkim kolom” koje su zaigrali i takmičari i posetioci. I tako je polako odmicao i posao. Paprike su se pekle, pa ljuštile, pa mlele i na kraju se ajvar kuvao, pržio…

Kada je pripremanje bilo gotovo, posetioci su mogli da degustiraju sveže ajvare. Pale su i prve ocene, neki su bili ljuti, drugi blagi. I ako što latinska poslovica kaže “O ukusima se ne raspravlja”, na kraju takmičenja stručni žiri je morao to da učini. Ove godine najbolji ajvar je birao žiri u sastavu  Ljubica Tomonjić-šef kuhinje SB “Čigota”, Gordana Šopalović-tehnolog iz “Zlatiborca, Milunka Kljajić-zamenik šefa kuhinje restorana “Grand” i gostujuća članica žirija Ana Stanković-predstavnica “Uni-credit” banke je posle dobrih četrdesetak minuta većanja doneo odluku o najboljim ajvarima. Prvo mesto je pripalo ekipi “Dino park-a”, koji je po jednoglasnoj oceni žirija bio najbolji i najukusniji. Drugo mesto je osvojila ekipa “Gold gondole”, dok je treće mesto osvojila penzionerska ekipa “Popečitelji“.

“Turistička organizacija Zlatibor je u septembru mesecu već tradicionalno domaćin našeg karavana pa je ovom prilikom direktoru Vladimiru Živanoviću uručena plaketa za izuzetan doprinos razvoju najvećeg gastronomskog karavana u Srbiji i pozicioniranju manifestacije Izađi mi na teglu kao tradicionalne manifestacije na teritoriji opštine Čajetina“– navodi jedan od organizatora manifestacije Ljiljana Vukotić.

Pobednička ekipa Dino park je na ovom takmičenju nastupila u sastavu Milica Zec (kapiten), Nevena Ivanović, Igor Radojičić, Nataša Đokić, Jasna Negovanović, Danijela Bošnjaković i Vesna Aćimović. Pobednička ekipa je dobila šporet Smederevac S7 iz linije MBS Milan Blagojević Smederevo i direktan plasman u veliko finale.

“Ovo je potpuno neočekivano! Prijavili smo se zbog dobre zabave i druženja ali nismo slutili da možemo i pobediti. Pružili smo svoj maksimum, a mislim da je sjajan timski rad ključ za naš današnji uspeh. Biće nam zadovoljstvo da predstavimo Zlatibor u Sokobanji, a već sada mogu da najavim da planiramo upečatljivo učešće u svakom smislu“ – kaže kapiten ekipe, Milica Zec.

Karavan “Izađi mi na teglu” nastavlja svoju potragu za najboljim receptom za ajvar u Srbiji, a na putu do finala obići će 30 gradova širom Srbije. Ove godine domaćin finala će biti Sokobanja.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

September 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930