fbpx
Događaji Politika Vesti Video

Dodeljena priznanja povodom dana opštine Čajetina

Danas je održana svečana sednica Skupštine opštine Čajetina povodom dana opštine Čajetina. Prisutne su pozdravili Miloje Rajović, predsednik Skupštine opštine Čajetina i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović. Sednici su prisustvovali Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije, Rajko Čkonjević, predstavnik Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, predstavnici pobratimskih opština Herceg Novi i Kosovska Vitina, Miloš Stojković, poverenik manastira Hilandar, prijatelja opštine Čajetina Miloš Vukčević, kao i predstavnici vojske, policije, tužilaštva i sudstva.

Sednici je prisustvovalo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, predstavnici pobratimskih opština Herceg Novi i Kosovska Vitina, kao i predsednici opština Zlatiborskog okruga i predsednici skupština opština Zlatiborskog okruga.

dan-opstine15-3

Program je počeo intoniranjem himne “Bože pravde”, a zatim se prisutnima obratio predsednik Skupštine opštine Čajetina, Miloje Rajović. On je pozdravio goste i nagrađene pojedince i kolektive.

rajovic15-1

“Skupština opštine Čajetina, je u proteklom periodu u saradnji sa drugim organima lokalne zajedince dala pun doprinos da život naših građana bude bolji. Uspostavili smo nove i unapredili stare prijateljske veze sa bratskim i susednim opštinama Zlatiborskog okruga. U godini za nama, sa opštinskim rukovodstvom, i uz potencijale i resurse koje imamo, jasno je i opravdano naše mesto u budućnosti. Tome u prilog govore i svi ovde nagrađeni, posebno omladina, oni na kojima ostaje ono što godinama stvaramo. Tome u prilog govori i naša potreba da za svakodnevno delovanje, organizaciju da svaka institucija bude postavljena kao obaveza opštine koja ima porodični pristup, i koja svoju zajednicu podstiče, bodri i pomaže, rekao je Rajović.

Naš cilj je da opština Čajetina sa značajnim turističkim potencijalima ostane nosilac razvoja ovoga kraja, istakao je Rajović. On je svoje obraćanje završio rečima: “U nadi da ćemo u narednom periodu ostvariti sve što su nam namere u prethodnom, želim Vam srećan dan opštine i uspšenu predstojeću godinu.

Potom je o rezultatima rada u prethodnoj godini govorio Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina. On je građanima čestitao dan opštine.

stamatovic-15-3

“S ponosom mogu da kažem, da sve što smo planirali u prethodnih godinu dana, ispunili smo. Stvorili smo ambijent za ulaganje, kako domaćih tako i stranih investitora i podigli nivo usluga kroz izgradnju infrastrukture. Pored Zlatibora i Čajetine, napredak je vidan i u većini seoskih mesnih zajednica”, rekao je Stamatović.

“Koristim priliku da najavim polaganje kamena temeljca za izgradnju gondole od centra Zlatibora do vrha Tornika, 19.avgusta 2015.godine, čime počinje ovaj dugo pripremani projekat. Mora da naglasim da smo ovih dana kao jedna mala lokalna samouprava uspeli da izmirimo 90 posto duga za opremu, a to je nepunih 9 miliona evra. Ostaje nam da uplatimo još 1.300.000 evra za opremu. Tako da više nema nikakvih prepreka u realizaciji ovog najznačajnijeg projekta za opštinu Čajetina u poslednjih sto godina, istakao je Stamatović.

U nastavku izlaganja Stamatović se osvrnuo i na rezultate rada lokalne samouprave i u drugim oblastima.

“U prethodnoj godini izdato je 100 građevinskih dozvola, što je uz dobru naplatu ostalih lokalnih prihoda stabilizovalo finansijsku situaciju u budžetu opštine… Čajetina je otišla korak dalje od ostalih samouprava, otvaranjem prve regionalne kancelarije za saradnju sa Ruskom federacijom u Srbiji, koja je donela stabilnost ulaganja u turističku privredu i u proizvodne pogone na teritoriji opštine, ali i čitavog Zlatiborskog okruga.”

Stamatović je naglasio da su Zlatibor posetile privredne delegacije iz Rusije, Kine, Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Grčke koje su ozbiljno zainteresovane za ulaganja u projekte aerodroma, obnovljivih izvora energije, poljoprivrednih farmi i izgradnju turističkih i ugostiteljskih objekata.

“Danas se nalazite u jednoj od najuspešnijih lokalnih samouprava naše zemlje, kao parametri uspešnosti uzeti su kompletna planska dokumentacija, rasprostranjenost i kvalitet infrastrukture, budžet po glavi stanovnika, stopa nezaposlenosti i procenat sopstvenih prihoda u opštinskoj kasi. Transferna sredstva su nam na primer 3 procenta ukupnog budžeta, a poređenja radi u nekim opštinama transferna sredstva čine i 8o procenata, istakao je Stamatović. On je zatim govorio o projektu “Pomoć u kući” kojim je pružena nega 120 starih građana opštine Čajetina. U poslednjih deset godina opština je za više od 600 najboljih učenika i studenata obezbedila 45 miliona dinara za stipendije.

“U budućnosti, cilj nam je da unapredimo postojeći sistem novim projektima a da dostignemo milion posetilaca na godišnjem nivou i deset miliona noćenja. To će nam stvoriti mogućnost da budemo ispred svih i da generišemo značajno veći priliv sredstava,” rekao je Stamatović na kraju svog izlaganja.

Zatim su istaknutim pojedincima i kolektivima uručena prigodna priznanja povodom dana opštine Čajetina.

Miloje Rajović, predsednik Skupštine opštine Čajetina je uručio plakete “Dimitrije Tucović”.

Ovo priznanje su dobili:

 1. Košarkaški klub Zlatibor koji je u sezoni 2014/2015 obezbedio plasmanu u II košarkašku ligu.
 2. Mlekara Spasojević koja je u 2014.godini otkupila više od milion litara mleka sa ovih prostora, a postala je poznata po proizvodima “Zapis Tare”. Ovaj kolektiv je ostvario dobru saradnju sa lokalnom samoupravom koja je poljoprivrednicima obezbedila laktofrize i prateću opremu, kao i seosku infrastrukturu.
 3. Ilija Ljubojević iz Sirogojna, jedan od vodećih stočara ovog kraja, koji sada ima bogat stočni fond. Na svom imanju Ilija Ljubojević ima 185 ovaca, 75 jagnjadi sjeničke rase i 65 grla krupne stoke. Proizvodi ovog iskusnog poljoprivrednika uglavnom kupuju kupci iz Prijepolja, Sjenice, Mačkata i Krive Reke. Porodica Ljubojević vredno radi tokom cele godine, a uz subvencije opštine Čajetina povećan je stočni fond nabavkom umatičenih grla ovaca i junica.                     ljubojevic15-1
 4. Metalopastika AD iz Čajetine, ima dugu istoriju. Preduzeće je osnovano 1960.godine, a 2003 je doneta odluka da preduzeće postane akcionarsko društvo. Ovo preduzeće danas ima više od 50 radnika, a većinski vlasnik je Goran Jevremović, poznati zlatiborski privrednik. Osnovna delatnost Metaloplastike je prerada bakra, mesinga i plastike i proizvodnja mašinskih i pokretnih delova. Ovo preduzeće je poznato kao veliki izvoznik i oko 80% proizvodnje je namenjeno izvozu. Istovremeno Metalopastika je najveći kupac mesinga i godišnje preradi više od 500 tona šipki i profila. Plan preduzeća je da u narednom periodu poveća proizvodnju na više od 1.000 tona.metaloplastika
 5. Miroslav Virić iz Krive Reke se bavi proizvodnjom mleka, a posao koji su započeli njegovi roditelji osamdesetih godina XX veka, stalno je usavršavao, širio i unapređivao. On godišnje prozvodi oko 120.000 litara mleka, koje predaje Mlekari Spasojević. Ovaj uzoran domaćin ima 23 krave i 17 priplodnih junica, a planira dalje unapređenje proizvodnje kao i povećanje iskorišćenosti kapaciteta.

Predsednik opštine Čajetina je za Dan opštine dodelio zahvalnice pojedincima koji su se istakli svojim radom u prethodnoj godini. Nagrađeni su:

 1. Vlastimir Topalović (Zlatibor)
 2. Mišo Ivanović (Kriva Reka)
 3. Radomir Didanović (Jablanica)
 4. Obrad Šukilović (Zlatibor)
 5. Sava Šopalović (Mačkat)

Opština Čajetina od 2014.godine dodeljuje zahvalnicu “Zoran Tmušić” za humanost i ljudskost u teškim vremenima. Ova zahvalnica se dodeljuje u čast Zoranu Tmušiću, novinaru i humanisti koji je za života mnogima pomagao. Ovu nagradu ove godine je dobila Zorica Milosavljević.

zorica

Svake godine opština Čajetina dodeljuje i pohvalnice svršenim učenicima osnovnih i srednje škole na teritoriji opštine Čajetina, kao i svršenim učenicima srednjih škola na teritoriji Republike, koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Čajetina, kao i dobitnicima diplome “Vuk Karadžić”.

teodora-kutlesic15-2

Pohvaljeni su:

 1. Teodora Kutlšić – đak generacije OŠ Dimitrije Tucović (Čajetina)
 2. Ilinka Melović – đak generacije OŠ Milivoje Borović (Dautovac)
 3. Jelena Ilić – đak generacije OŠ Savo Jovanović (Trnava)
 4. Jelena Nešović – đak generacije Ugostiteljsko turističke škole Čajetina (Čajetina)
 5. Ana Gavović, đak OŠ Dimitrije Tucović (Čajetina)
 6. Milojka Tanasijević, đak OŠ Dimitrije Tucović (Čajetina)
 7. Ivana Škodrić, đak OŠ Dimitrije Tucović (Čajetina)
 8. Aleksandra Čubrak, đak OŠ Dimitrije Tucović (Zlatibor)
 9. Jovana Slović, đak OŠ Dimitrije Tucović (Zlatibor)
 10. Marija Bojović, đak OŠ Milivoje Borović (Kriva Reka)
 11. Irena Šopalović, đak OŠ Milivoje Borović (Mačkat)
 12. Vlade Bućić, đak OŠ Milivoje Borović (Šljivovica)
 13. Dragana Ćupović, đak Ugostiteljsko turističke škole Čajetina (Čajetina)
 14. Milica Piščević, Ugostiteljsko turističke škole Čajetina (Zlatibor)
 15. Darko Ćitić, Užička Gimnazija, (Zlatibor)

aleksandra-cubrak15-1

Pohvaljeni učenici su pored pohvalnica nagrađeni i zlatnikom sa likom “Vuka Karadžića” koje im je uručio predsednik Skupštine opštine Čajetina, Miloje Rajović.

citic

Dobitnik ovogodišnje “Zlatiborske povelje” je Iguman Svete srpske carske lavre manastira Hilandar, visokoprepodobni arhimandrit Metodije.

Arhimandrit Metodije Marković najmlađi je iguman Hilandara i najmlađi iguman na celoj Svetoj Gori, koja broji ukupno 20 manastira. Rođen je u Čačku 7. januara 1970. godine. Od 2010. je na hilandarskom igumanskom tronu, kao jedna od najpoštovanijih ličnosti u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i među Srbima u zemlji i rasejanju. Veoma se istakao u naporima za obnovu manastira Hilandar od velikog požara koji je 2004. godine zadesio ovu svetinju. Pod njegovim duhovnim upravljanjem broj monaha se udvostručio, povećao se sa 25 na 50 koliko sada broji hilandarsko bratstvo, a obnovljeno je 60 odsto požarom uništenih objekata u manastiru. Čajetina i njeni građani su neprestano u njegovoj molitvi i mislima. Po prvi put u svojoj istoriji iguman Hilandara je zvanično posetio jednu lokalnu samoupravu u Srbiji, i to Čajetinu (a ne eparhiju kako to inače biva), u znak zahvalnosti njenom rukovodstvu za nemerljiv doprinos u obnovi naše najveće svetinje. Uz njegov blagoslov najviše poklonika u manastir godišnje dođe upravo iz Čajetine, a žitelje ove opštine primaju u Hilandar sa najvećim duhovnim počastima.

Na predlog igumana Hilandara, uz punu podršku rukovodstva čajetinske opštine, posebna serija Hilandarskog svetosavskog vina moći će da se kupi samo na teritoriji opštine Čajetina, što predstavlja veliki blagoslov za sve naše građane.

Arhimandrit Metodije 2. jula po drugi put zvanično će posetiti opštinu Čajetina, kada će mu i biti uručeno najveće priznanje koje naša Opština dodeljuje, pa Vas vom prilikom pozivam da prisustvujete tom događaju, koji će biti upriličen u Biblioteci „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini sa početkom u 10 časova.

Na kraju se prisutnima obratio i predstavnik manastira Hilandara, Miloš Stojković. On je prisutnima preneo pozdrave i čestitke arhimandrita Metodija, igumana manastira Hilandara i manastirskog bratstva rukovodstvu i građanima opštine Čajetine, najavivši i posetu igumana Metodija opštini Čajetina, što je velika čast za sve građane opštine Čajetina.

U umetničkom delu programa su nastupili Goran Sultanović, Dušan Bezuha i Branislav Zarin, kao i pevačka grupa kulturno – umetničkog društva Zlatibor. Program je vodila Marija Jeremić.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

October 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031