fbpx
Događaji Izleti Kultura Turizam Video

Dodeljena priznanja Vidovdanski vitez

Sinoć su na svečanoj akademiji u kongresnom centru Srbija uručena priznanja Vidovdanski vitez. Ova priznanja se uručuju u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju po osmi put na Zlatiboru pod pokroviteljstvom opštine Čajetina i uz podršku TO Zlatibor.

vitezovi16-1

Na početku akademije prisutne je pozdravio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

“U poplavi šunda i kiča, jedna mala lokalna samouprava,u unutrašnjosti, kao što je opština Čajetina, želi da dodelom priznanja Vidovdanski vitez, ukaže na ljude koji u svojim profesijama daju viteški doprinos razvoju kulture, sporta, medicine, privrede, humanitarnog rada, jednom rečju očuvanju istinskih vrednost”, rekao je Stamatović.

vitezovi16-2

“Male sredine mogu da budu centri velikih događaja, istakao je u svom obraćanju Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Tom prilikom uručena su i priznanja Vidovdanski vitez Dejanu Stojiljnović i Vladimiru Kecmanoviću za književnost, Prof dr Radanu Džodiću za medicinu, Sergeju Trifunoviću za glumu, Zoran Simjanoviću za muziku, Saši Marjanoviću za slikarstvo, Nataši Kovačević za sport i preduzeću Prvi partizan za privredu.

“Dobili smo gospodin Kecmanović i ja do sada dosta priznanja, što za zajedničkih što za lični rad. Nijedno priznanje nije došlo tako brzo, neposredno posle objavljivanja, kao što je došlo ovo priznanje za knjigu „Nemanjići –U ime oca“. Drago nam je što smo ga dobili ovde. Nema književnosti bez pisaca ni pisaca bez čitalaca, kaže Dejan Stojiljković Vitez srpske književnosti.

vitezovi16-5

Pisac ukoliko ne komunicira sa svetom oko sebe, po meni, onda ništa nema smisla. Pišemo hronologiju o Nemanjićima, gospodin Kecmanović i ja, otkrivamo sve više podatka o njima koji su bili manje poznati, tako da mogu da kažem Srbija je nastala u unutrašnjosti, istakao je Stojiljković.

Sergej Trifunović je prilikom uručenja nagrade rekao da je ovo jedino priznanja pored nagrade Zoran Radmilović biti izloženo u njegovom stanu.

“Volim Zlatibor, Užice .. ovo je moj kraj. Rođen sam u Mostaru, rasto sam u Kruševcu i Užicu, a ovo ipak nekako doživljavam svojim krajem, istakao je Vitez srpske glume Sergej Trifunović.

Posebno je bilo emotivno obraćanje Vitez srpskog sporta košarkašica Nataša Kovačević koja je rekla da je najvažnije da se povrati vera u viteštvo.

vitezovi16-3

“Vitez nije onaj koji je ostao nepobeđen, već onaj koji se usuđuje da ide napred u svemu. Verujete u svoje snove i kad vam čuveni viteški vizir zatvori nebo. Trebaju nam vitezovi, mislim da se njihove vrline nalaze u svima nama rekla je, Vitez srpskog sporta košarkašica Nataša Kovačević.

U svom obraćanju Vitez srpske medicine Prof.dr Radan Džodić je rekao, “Ovo priznanje odlazi na Goliju, moj rodni kraj. Ispod Golije je nastala srpska država. Tako da je ovo priznanje ide vitezovima sa Golije i svim čestitim hirurzima, gospodi, koji su zapravo vitezovi.”

Vidovdanska etika treba da bude prisutna kako u svakodnevnom životu, tako i u privredi, reči su Dobrosava Andrića, direktora preduzeća Prvi Partizan Užice dobitnika priznanja Vitez srpske privrede.

Vrednosti koje baštine članovi organizacionog odbora Vidovdanskih svečanosti su profesionalnost, i humanost. U skladu sa tim, priznanja „Vidovdanski vitez“ pripala su istaknutim predstavnicima različitih oblasti društvenog života, koji su svojim ljudskim i profesionalnim kvalitetima dali doprinos razvoju profesiji i celukupnog društva.

Program su svojim svojim nastupom upotpunili sopran Andrijana Kuveljić i glumica Brankica Sebastijanović.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031