fbpx
Događaji Kultura Umetnost

“Dodir” ispred Čigote

dodir-cigota15-2

U subotu, 14.novembra ispred Specijalne bolnice Čigota svečano je otkrivena skulptura “Dodir”, rad akademskog vajara Zorana Ivanovića. Ovaj vrsni umetnik je asistent na Fakultetu primenjenih umetnosti. Njegova najpoznatija dela su spomenici Branislavu Nušiću i Nikoli Pašiću u Beogradu, kao i kralju Aleksandru I Karađorđeviću u Nišu. Osim pomenutih radova, Ivanović je autor i skulptura na zgradi Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Posebno je interesantna njegova skulptura “Dvoglavi orao” iz 2004.godine koja je trebala da bude postavljena na zgradi Predsedništva Srbije.

Skulptura “Dodir” predstavlja figuru žene koja jednom rukom ide je 2013.godine bila proglašena za najbolje delo izložbe likovne kolonije Kolut Mandić koja se te godine održavala u Somboru.

Pošto je otkrivena skulptura koja će od sada krasiti ulaz Specijalne bolnice Čigota, svečano je otvorena i izložba slika koje su nastale za vreme likovne kolonije “Kolut Mandić 2015”. Ovogodišnja kolonija je bila posvećena delu i liku velike srpske umetnice, Danice Masniković i nosi njeno ime – Danica.

kolut-mandic15-2

Publika će narednih sedam dana moći da pogleda radove Danice Maksimović, Danice Basta, Jugoslava Ocokoljića, Zorana Ivanovića, Momčila Macanovića, Pavla Blesića, Dragana Martinovića, Borisa Dragojevića, Katarine Novaković, Stefanije Mihajlović, Bisenije Tereščenko, Jasne Opovski, Marka Kusmuka, Vuka Đuričkovića, Zorana Krulja, Naoda Zorića i Ljubomira Popadića.

Izložbu je otvorila likovna kritičarka Slađana Dragičević, koja je prisutnima u nekoliko rečenica opisala svoj doživljaj ove izložbe. Ona je posebnu pažnju u svom obraćanju posvetila radu Danice Maksimović, po kojoj je ova izložba i dobila ime.

Gospođica Dragičević je istakla da “Danica Maksimović, pitanjem o boljitku ne samo jedinke nego i vrste, tangira elementarnoj čestici života. Sopstvo/iskon kroz stvaranje je potka Daničine misli, koren njenog besprekornog crtačkog umeća i kolorita”.

Posebnu pažnju su privukla dela Marine fuzz box IV i Marine fuzz box V Borisa Dragojevića, gde su prizori potonule koče prikazani na sanducima za municiju koja je bila korišćena sredinom XX veka. Takođe su pažnju privukla dela “Papagaj” Danice Maksimović, gipsani rad “Muza uzela otpremninu” Vuka Đuričkovića i “Zlatiborska koliba” Jasne Opovski.

Organizator umetničke kolonije “Kolut Mandić” Miloš Mandić se zahvalio na svoj podršci koju je Specijalna bolnica Čigota pružila umetnicima tokom njihovog boravka na Zlatiboru. U ime Specijalne bolnice Čigota prisutne je pozdravila Slavica Bogdanović, koja se zahvalila posetiocima izložbe ali i umetnicima.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo