fbpx
Događaji Istorija Video

Dokumentarac o životu Krste Smiljanića

Đaci osmog razreda osnovne škole Dimitrije Tucović Aleksandra Čubrak, Anđela Jelisijević i Vukman Božović su povodom obeležavanja sto godina od početka Prvog svetskog rata uz pomoć nastavnice istorije Ane Vasiljević pripremili dokumentarni film o životu đenerala Krste Smiljanića.

Vukman Božović, Aleksandra Čubrak i Anđela Jelisijević
Vukman Božović, Aleksandra Čubrak i Anđela Jelisijević autori dokumentarca

Oni su koristili arhivske fotografije i istorijsku građu, a posebno im je u pripremi filma pomogla monografija “Đeneral Krsta Smiljanić: hronika jednog viteškog života” Snežane Đenić.

Krsta Smiljanić je rođen 10.januara 1869.godine u Ljubišu. Odabrao je vojnički poziv, u bitkama 1914.godine se istakao svojim kvalitetima. U Cerskoj bitci komanduje Obrenovačkim odredom, a zatim preuzima komandu na Drinskom divizijom prvog poziva koju će voditi do kraja rata.

krsta-smiljanic2013

U bitkama na Drini, a zatim i na Kolubari Drinska divizija je ispunila sve postavljene zadatke. Na Solunskom frontu Krsta Smiljanić je vodio Drinsku diviziju u borbama za Kajmakčalan 1916.godine. Trupe pod njegovom komandom su razbile bugarsku 3.diviziju i posle dvadeset dana borbi (12.septembar – 3.oktobar 1916.godine) su zauzele Kajmakčalan.

drinska-divizija

Krsta Smiljanić je svoju blistavu vojničku karijeru nastavio i posle završetka Prvog svetskog rata. Trupe njegove Drinske divizije su u maju 1919.godine uspešno izveli operaciju u Koruškoj (Slovenija).

Đeneral Krsta Smiljanić je preminuo 15.aprila 1944.godine u Beogradu.

Mladim istoričarima želimo puno uspeha u daljem radu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo