fbpx
Događaji Društvo Humanost i solidarnost Video

Druženje pravoslavne omladine na Zlatiboru

druzenje-kosovo16-2

Ove godine je na Zaltiboru u organizaciji opštine Čajetina i manastira Hilandar boravilo 280 đaka iz Vranjske, Dalmatinske i Prizrenske eparhije. Za njih je poslednjeg dana njihovog boravka u Čajetini organizovano druženje u Domu kulture.

Na početku programa, predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović je pozdravio mališane i zahvalio se manastiru Hilandaru i igumanu Metodiju na pomoći u realizaciji ove akcije.

druzenje-kosovo16-2

“Zahvaljujući Hilandaru, danas smo se ovde sabrali, da razmenimo iskustva, da se upoznamo, da poželimo jedni drugima sreću i svaki napredak u životu, na svim teritorijama, gde u teškim uslovima žive Srbi,” rekao je Stamatović i dodao da je opština Čajetina i do sada pomagala ovakve kampove, sa željom da se našoj braći u enklavama gde je teško biti Srbin pomogne, jer tamo se čuva srpstvo i pravoslavlje.

“Sve uspešne i napredne zemlje nikada se ne odriču vere, nacije, kulture i tradicije, ne odriču se ova četiri stuba, a to se najbolje vidi na vašem primeru, jer vi uprkos teškim uslovima opstajete. Borite se za svoja prava, za Srbiju, a nama u Srbiji pokazujete kako se bori za svoj narod,“poručio je Stamatović.

Prisutnima se obratio i Episkop vranjski Pahomije, iz čije su eparhije deca takođe prisutna na ovom kampu. Zahvalivši se igumanu manastira Hilandar, opštini Čajetina i njenom predsedniku, Milošu Stojkoviću povereniku manastira Hilandar koji je i okupio svu decu, rekao je: “Ovo nije prvi put da se za našu decu upriliči ovakvo druženje i radost, a radost je u zajedničkom druženju.

druzenje-kosovo16-3

Čajetina možda nije velika, ali je mnogo značajna, jer se u njoj dešava ovo prvo veliko druženje, objedinjavanje Kosova i Dalmatinskog Kosova. Ovo zajedničarenje naše dece je dobar početak obnove našega naroda.”

Nakon obraćanja, nastupio je Raša Popov srpski književnik, glumac i autor više desetina knjiga za decu i odrasle. Potom su deca iz svih eparhija izvela kratak muzički program u kome su se predstavila tradcionalnim srpskim pesmama.

U znak zahvalnosti za boravak na Zlatiboru učesnici manifestacije su poklonili predsedniku opštine Čajetina Milanu Stamatoviću crtež sa posvetom.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031