fbpx
Događaji Politika Vesti

Dveri traže otpis nelegitimnih dugova prema MMF i Svetskoj banci

dveri-logo2014

Saopštenje pokreta Dveri prenosimo u celosti:

Srpska privreda se danas nalazi pred fazom nekontrolisanog haosa. Do te faze je došla jer se od 2000.god. u kontinuitetu sprovodi ekonomska politika zaduživanja države i rasprodaje njenih resursa, a bez stvaranja novih vrednosti. Rezultat je da Srbija ima najveću stopu nezaposlenosti u Evropi, najnižu prosečnu platu u regionu, alrmantno visok javni dug, lišena resursa i ubijene proizvodnje.

Što hitnije izaći iz ovog začaranog kruga pitanje je opstanka. Zato nam je neophodan sistemski iskorak, odnosno radikalna promena ekonomske politike. U tom smislu, Dveri kao prve mere iz domena javnih finansija i rekonstrukcije bankarskog sektora predlažu i traže:

1. Hitno otpočeti pregovore o otpisu nelegitimnih dugova i zaustaviti dalje zaduživanje kod zelenaških institucija (MMF, Svetska banka..) Dugovi od 2000.godine su nelegitimni jer su napravljeni protiv interesa građana.Srbije, pod političkim pritiscima i ekonomskim ucenama zapada; predviđaju enormno visoke kamate koje će građani bez sopstvenog znanja decenijama vraćati; pozajmljena sredstava su korišćena za podršku stranim firmama, otplatu ranijih dugova i ulaganje u sektor usluga, popunu budžeta i potrošnju.

2. Hitno rekonstruisati bankarski sistem iz temelja:

• Uloga NBS mora da bude stvaranje finasijskog ambijenta u funkciji privrednog razvoja i njenih građana, a ne uvoznog lobija i stranih banaka čiji se interesi danas brane održanjem precenjenog kursa dinara.
• Oduzeti privilegovani status stranim bankama: dodatno ih oporezovati i zakonski onemogućiti ekstraprofit. NBS je omogućila da bankarski krediti budu indeksirani u stranoj valuti čime su banke oslobođene rizika promene kursa i taj rizik je u potpunosti prebačen na privredu i građane. Tako su banke ostvarivale enormne profite, znatno veće nego u drugim zemljama u tzv. „tranziciji“.
• Formirati Razvojnu banku Srbije sa povoljnim kamatnim stopama za domaću privredu, jer država mora da bude najveći investitor i motor sopstvenog privrednog razvoja.

Za haos u javnim finansijama, privelegovani status banaka i ugrožavanje interesa građana Srbije najodgovornija je Jorgovanka Tabaković kao Guverner NBS i zato tražimo njenu neodložnu smenu!

Ekonomski tim DVERI
Povereništvo Čajetina

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031