fbpx
Događaji Društvo Humanost i solidarnost

Edukativni programi sa volonterima u “Zračku”

Udruženje građana Zlatiborski krug, nastavlja sa organizovanjem volonterskih edukativnih programa za korisnike Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“ u Čajetini, uvođenjem časova/radionica veronauke.

zracak15-5

Zlatiborski krug, koji je pružalac ove socijalne usluge u Čajetini, već godinama praktikuje uključivanje volontera u rad sa korisnicima. Od 2011. godine, kada je Udruženje pokrenulo Volonterski socijalni servis, organizuje se obuka za volontere, koji se nakon toga, u zavisnosti od svojih interesovanja, veština i sposobnosti, uključuju u različite volonterske aktivnosti.

Do sada su u „Zračku“ volonteri učestvovali u realizaciji kulinarskih radionica i različitih umetničkih i kreativnih radionica što je za korisnike važno zbog bolje socijalizacije i razvijanja korisnih veština koje su značajne za postizanje većeg nivoa samostalnosti.

zracak15-6

Prilikom  dosadašnjih organizovanih izleta za korisnike „Zračka“  izražena je njihova zainteresovanost za verske objekte, sadržaje i obrede. U saradnji sa Slobodankom Jojić, koja predaje veronauku u osnovnoj školi u Mačkatu, u „Zračku“ su pokrenute  radionice/časovi  veronauke.  Slobodanka se nedavno uključila u program obuke za članove Volonterskog  socijalnog servisa,  radi sticanja specifičnih znanja i veština koje će uz svoje profesionalno iskustvo primenjivati u radu sa korisnicima „Zračka“.  Ovu obuku Zlatiborski krug organizuje u okviru projekta  Unapređenje rada Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

radionica-volonteri4

Na prvim časovima veronauke, korisnici su razgovarali o glavnim hrišćanskim praznicima i značaju molitve, a uskoro će početi sa osmišljavanje aktivnosti vezanih za proslave predstojećih praznika.

Vesna Belčević, PR
UG Zlatiborski krug
Slobodana Penezića 31, Čajetina
E-mail: zkrug@open.telekom.rs
Phone: +381 63 85 79 935

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930