fbpx
Biznis Događaji Kapital

Ekonomska saradnja Srbije i Rusije

U Moskvi je prošle nedelje boravila delegacija iz Srbije koja je uzela učešće u okviru programa “Nove generacije”. U ovoj delegaciji je bila i  Bojana Božanić iz opštine Čajetina.

Delegaciju iz Srbije je dočekala Larisa Jefremova, zamenica direktora Državne agencije Ruske Federacije za međunarodnu državnu saradnju (Федеральное агентство по делам Содружества Независимых Государств, соотечественников, проживающих за рубежом, и по международному гуманитарному сотрудничеству – Россотрудничество).

rusija1

Gospođa Jefremova je u razgovoru sa gostima iz Srbije pokrenula niz pitanja o mogućnostima srpsko – ruske saradnje. POred razgovora sa predstavnicima državnih organa gosti iz Srbije su imali razgovore sa predstavnicima organizacije “Mali biznis Moskve” (Малый бизнес Москвы), kao i sa predstavnicima Privredne komore Rusije. Srpska delegacija je učestvovala i u diskusijama na teme “Saradnja mladih u oblasti preduzetništva” (Развитие молодежного сотрудничества в области предпринимательства), i “Podrška mladim preduzetnicima” (Поддержка молодых предпринимателей).

Kako prenosi zvaničan opštinski portal cejetina.org.rs Bojana Božanić je istakla da će se u narednom periodu stečeni kontakti, a preko ovlašćenih agencija za bavljenje preduzetništvom i Privrednom komorom Rusije, svakako iskoristiti, imajući u vidu da je tržište Ruske Federacije sada dostupnije za naše proizvođače. Poznavanje srpskih proizvoda u Rusiji je veliko, što će svakako doprineti još većoj mogućnosti za unapređenje saradnje. Opština Čajetina, kao i Zlatiborski okrug uopšte, imaju mogućnost da svoje poljoprivredne proizvode, plasiraju na rusko tržište, imajući u vidu okolnost da je smanjen uvoz iz drugih zemalja Evropske unije.

rusija2

Prema rečima Bojane Božanić, u narednom periodu, sigurno će doći do realizacije aktivnosti o kojima se govorilo tokom posete Ruskoj Federaciji.

Domaćini su za goste iz Srbije organizovali posetu gradu Pereslav koji se nalazi na oko 150 km od Moskve. Ovaj grad je osnovan 1152.godine, a poznat je po jezeru na kome je Petar Veliki učio da jedri i gde je postavljen kamen temeljac stvaranju ratne mornarice Rusije. U gradu se nalaze brojne crkve i muzeji

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031