fbpx
Događaji Kultura Umetnost

Fantastičnih šest u Užicu

Galerija grada Užica je od 27. juna domaćin zajedničke izložbe šestorice renomiranih slikara: pokojnog Željka Tonšića, Zorana Velimanovića, Milana Tucovića, Željka Đurovića, Sergeja Aparina i Vladimira Dunjića.

Izloženi radovi su raznih dimenzija, počev od onih koje bi ste komotno mogli smestiti u vašu dnevnu sobu pa do onih koji pokrivaju veći deo zida, rađeni na različitim materijalima (platno, papir, drvo, metal, tkanina…) i tehnikama (ulje, akril, kombinovana tehnika), ali svi dele ono najbitnije- neporecivo plene pogled, i to na duže od jednog ili dva trenutka.

Značajno duže.

Stilovi su, u krajnje pozivnom smislu, vrlo raznovrsni. Od onoga što bih opisao kao neo-realizam, pa sve do dela sa izraženo fantastičnim, skoro fantazmagoričnim elementima, uključujući i ona koja podsećaju na intrigantan prikaz arhitekture (snova). Možda bi trebalo reći da se radi o fuziji stilova, više nego o pojedinačnom stilu. Ali, u svakom je slučaju sasvim jasno da je jedini ograničavajući faktor u njihovom nastajanju bila mašta autora, pošto u njihove sposobnosti nema sumnje.

Ako bi pisac ovih redova, koji priznaje svoj nedostatak prethodnog uvida u (naročito moderno) slikarstvo, probao da nađe jedinstveni epitet kojim bi opisao ono što je prikazano reč “metafizički” nekako stalno nalazi put do uma. I to ne samo zbog mitskih bića i scena sa skoro halucitanornim kvalitetima – a ima i jednih i drugih – već zbog da pokušaja autora (svih njih) da nam otvore, ili bar odškrinu, prozor u neki drugačiji svet, gde bi naše svakodnevne brige mogle, bar za trenutak, biti zaboravljene.

Taj njihov trud je (više ili manje uspešan, prosudite sami) jasan i uočljiv na svakoj slici.

Možda je to i razlog što je ova izložba naših vrsnih slikara (Sergej Aparin je Rus koji već decenijama živi i radi u Beogradu) u svojoj prethodnoj postavci u beogradskoj “Kući Legata” imala više od šest hiljada posetilaca za manje od tri nedelje.

A pošto se istina može naći u oku posmatrača, iskoristite šansu da je otkrijete sami.

Priliku imate do 18.jula u Gradskoj galeriji u Užicu, svakog radnog dana od 10 do 18 časova.

 

Nikola Jevtić

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031