fbpx
Bioskop Događaji Kultura

Film “Iza zatvorenih vrata” osvojio “Piramidu”

Poselednjeg dana Desetog Festivala srpskog filma fantastike dodeljene su nagrade najboljim filmskim ostvarenjima.  Kao i prethodnih godina, filmovi su se takmičili za dve nagrade – Koskar i Piramidu.

Koskar je zvanična nagrada, i dodeljuje se u domaćoj (srpskoj) selekciji, regionalnoj selekciji (zemlje bivše Jugoslavije bez Srbije) i međunarodnoj (ostvarenja iz celog sveta) u sedam kategorija. Filmovi koji se takmiče u ovoj kategoriji su trebali da obrađuju neku od tema fantastike (epska, folklorna, urbana, naučno-fantastiča).

festival-film-fantastika15-2

Piramida je s druge strane tematska nagrada, a ove godine se dodeljivala za najbolji film o urbanim legendama. Tematski filmovi su mogu biti snimljeni bilo kakvom tehnikom, priloženi u bilo kom formatu i produkcijski uobličeni tokom 2014. i 2015. godine.

Međunarodni žiri u sastavu Hasan Karcadağ (Turska), Predrag Ličina (Hrvatska) i Nikola Đuričko (Srbija) je nagradu “Piramidu” dodelio filmu “Iza zatvorenih vrata” mladog filmskog stvaraoca iz Čajetine, Davida Kolakovića.

festival-film-fantastika

U konkurenciji za ovu nagradu su bili filmovi “U Kikindi, Legende (Marko Trivunčević, 2015, 23’), Rutinator (Nikola Stojanović, Siniša Cvetić, 2015, 16’), Glitch (Nemanja Radovanović, Ivana Purtić, 2015, 3’), Hotel Zlo (CRO, Krešimir Pejić, 2015, 27’) kao i film Davida Kolakovića ” Iza zatvorenih vrata”.

Ove godine nagrada Piramida je bila namenjena za najbolji film na temu “Urbane legende”. Svima su dobro poznate priče o čudnim događajima, smešnim iskustvima i neobjašnjivim misterijama, priče koje se graniče sa fantastikom, bajkom, hororom, glasinama i istinom… To su priče u koje možemo poverovati, priče koje se dešavaju običnom čoveku, smeštene u neposrednoj blizini onih koji ih pričaju. Za njih nikada ne znamo kome su se tačno desile, ali uvek „znamo“ da se jesu desile nekom (iz našeg komšiluka)…

Što se tiče filma “Iza zatvorenih vrata”, on je premijerno objavljen 4.decembra prošle godine na portalu youtube.com. Prikaz filma možete pogledati ovde.

iza-zatvorenih-vrata

U 16 minuta je spakovana klasična horor priča o mladiću koji odlazi u prirodu gde se susreće sa natprirodnim silama. U realizaciji ovog projetka su učestvovali David Kolaković, Đorđe Žilović, Blagoje Radišić, Dejana Berlič, Dijana Berlič, Ivana Stojanović, Anđelka Vasilić, Dragan Nikić, Ivana Čačić, Neda Božanić, Marko Kutlešić i Stefan Kutlešić.

Ova nagrada će svakako pomoći mladim umetnicima koji su planirali da ovih dana počnu snimanje nastavka filma. Scenario za drugi deo je gotov, a po onome što je za sada poznato u nastavku se prepliću događaji iz XIX veka i sadašnjosti. Biće ovo znatno veća produkcija, a biće angažovano više glumaca.

“A priča, počinje u jednu zimu s početka XIX veka kada će jedno izdajstvo biti kažnjeno, a drugo počinjeno. Kada se baci kletva i kada nevini stradaju…”

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

September 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930