fbpx
Događaji Sport Sport+

Goran Stojanović – Mrsi zauzeo 30. mesto u Nemačkoj

Na upravo završenoj trci izdržljivosti koja je vožena u stazi u nemačkom gradu Ošaslebenu (Ocherslaben) ekipa “Dijamant – Srbija” za koju je nastupao naš sugrađanin Goran Stojanović – Mrsi je zauzela 30 mesto. Ova trka se vozila za bodove u Svetskom šampionatu (World endurance championship 2014 – 8 h Ocherslaben).

Trka je startovala u 12 časova a zadatak je bilo da se za osam sati vožnje pređe što više krugova. Motocikl se zaustavlja u boksu na približno svakih sat vremena trajanja trke da bi se izvršila zamena guma, dolilo gorivo i zamenio vozač. Staza u Ošaslebenu je dugačka 3.669 metara, a ima širinu od 12 do 14 metara. Sva takmičenja u Endurance šampionatu karakteriše neizmečna vožnja tri vozača na jednom motociklu.

Srpska ekipa u sastavu Dragoslav Perišić – Kule (11 titula Istočne Evorope -Balkana, Jugoslavije i Srbije), Goran Stojanović – Mrsi (veoma perspektivan vozač koji je trenutno prvoplasirani takmičar u najjačoj kategoriji 1000 cm3 superstock) i Dragan Stanković – Rossi (osamnaestogodišnji Šampion Istočne Evrope u 2014 u kategoriji 1000 SBKS Serial) se takmičila zajedno sa još 38 ekipa iz celog sveta.

dijamant33

Prvo mesto je na trci osvojila ekipa “Honda Racing” u sastavu Julien da Costa (Francuska), Sebastien Gimbert (Francuska) i Freddy Foray (Francuska). Ovi vozači su za osam sati prevezli 291 krug uz šest pit-stopova. Oni su se vozili Honda CBR1000RP SP, sa kojim je da Costa u sedmom krugu postigao najbolje vreme na stazi od 1:27.545.

Ekipa “Yamaha Racing – GMT 94 – Michelin” je zauzela drugo mesto. Članovi ekipe David Checa (Španija), Kenny Foray (Francuska) i Mathieu Gines (Francuska) su vozeći Yamahu YZF – R1 prešli 289 krugova uz 8 zaustavljanja u pit stopu.

Švajcarska ekipa “Team Bolliger Switzerland #8” u sastavu Horst Saiger (Austrija), Roman Stamm (Švajcarska) i Daniel Sutter (Švajcarska) je zauzela treće mesto. Vozeći Kawasaki ZX-10R ovi vozači su prevezli 288 krugova uz 8 zaustavljanja.

dijamant1

Ekipa “Dijamant – Srbija” je na trci koristila modifikovani Kawasaki ZX-10R od 1000 cm3 koji može da razvije čak 310 km/h. Za osam sati naši takmičari su prešli 235 uz deset zaustavljanja u pit stopu. Najbrži je bio Goran Stojanović – Mrsi koji je u 53 krugu imao vreme 1:33.535.

Srpski tim je startovao sa poslednje 39 mesta, ali se već posle sat vremena vožnje probio na 33 mesto, u drugom satu je došlo do pada na 37 mesto, u trećem satu se Dijamant Srbija probila na 36 mesto, a u sledećem satu ekipa je stigla na 35 mesto, da bi se zatim probila na 34, a trku je završila na 30 mestu.

rezulati-dijamant14

Medju njima je dosta fabričkih timova sa velikim budžetima i opremom čija vrednost se meri u milionima evra. Ekipa “Dijamant – Srbija” je pet godina uzastopno bila stalni tim (team permanent) na Svetskom Endurance šampionatu a to znači da je bila u obavezi da učestvuje na svim takmičenjima koja su tokom godine održavana širom sveta i to dve trke u trajanju po 24 časa (u Francuskoj – trke “24h Bol d Or” i čuvena trka “24h Le Man”), kao i tri trke u trajanju od po osam sati (Japan – “8h Sazuka”, Nemačka – “8h Ocherslaben” i Katar – “8h Doha”.

Najbolji dosadašnji plasman ekipa “Dijamant – Srbija” je ostvarila u sezoni 2010. godine kada je zauzelia 10 mesto u generalnom plasmanu posle održanih 5 takmičenja. Na put u Nemačku sa ekipom je krenuo i autobus sa navijačima i prijateljima ekipe.

dijamant2

Podršku nastupu ekipe “Dijamant – Srbija” je pružila i opština Čajetina koja je pružila finansijsku pomoć. Ovim povodom je pre osam dana održana i konferencija za štampu u prostorijama TO Zlatibor. Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što je Opština imala priliku da pomogne učešče takmičara na ovako važnom sportskom događaju, kao i da će to ubuduće činiti. Stamatović je istakao, da već deset godina Opština Čajetina radi na popularizaciji sporta, kao i na razvoju sportskog turizma na Zlatiboru.

Dragoslav Kule Perišić, menadžer ekipe “Dijamant Srbija” i jedan od vozača se tom prilikom zahvalio predsedniku opštine Čajetina na podršci i opredeljenim sredstvima koja su omogućila da Goran Stojanović Mrsi učestvuje na ovom takmičenju.

Tom prilikom je Goran Stojanović Mrsi rekao da će  dati sve od sebe da ostvari što bolji rezultat, i da će nastaviti da bude promoter bezbedne vožnje. O uspehu našeg tima govori i podataka da je čak devet ekipa nije završilo trku.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031