fbpx
Bioskop Događaji Kultura Manifestacije Turizam

Grand prix za “Nekad braća”

festival-sportski-film3

Danas se svečanom dodelom nagrada završava III međunarodni fesival sportskog filma – Zlatibor 2014. Publika je mogla da pogleda više desetina filmova. U glavnoj sali Kongresnog centra Srbija publika je iza tri dana mogla da pogleda filmove Mali maratonac (Indija – 98 minuta), Jusein Bolt (Engleska – 30 minuta), Gambatte (Istočni Timor – 26 minuta) i Pobednici (Srbija – 27 minuta), Human dors, (Francuska – Kanada, 51 minut), Plamen koji greje sunce (Rusija, 26 minuta), Trag (Bosna i Hercegovina, 15 minuta), Stići do kraja (Poljska, 59 minuta), Nekada braća (SAD, 88 minuta), Trka (Kanada, 8 minuta), Bicikl (Turska, 15 minuta) i Šou se nastavlja (Bugarska, 54 minuta).

Pored dokumentarnih filmova publika je mogla da pogleda i igrane filmove “Montevideo, vidimo se”, “Južna Afrika”, “Nacionalna klasa”. Večeras će festival biti zatvoren projekcijom filma “Trener” Puriše Đorđevića.

nagrade-festival2013

Žiri u sastavu  Puriša Đorđević, Elena Nikolajevna Barzova i Vanja Dermendžijeva su odlučili da pored četiri glavne nagrade najbolji film, najbolja režija, za visoke moralne vrednosti u sportu i za najbolju fotografiju dodele i specijalnu nagradu, dok je Savet festivala doneo odluku da dodeli dve specijalne nagrade za veliki doprinos sportskom filmu.

Žiri je Granp prix dodelio filmu “Nekad braća”, američkog reditelja Majkla Tolona o životnoj sudbini Dražena Petrovića i Vlada Divca. Nagradu za najbolju režiju “Dinko Tucaković” je pripala Draganu Elčiću za film “Trag”. Ovaj bosanskohercegovački film govori o sudbinama invalida rata koji krz sport nastavljaju svoje živote.

Nagradu za najboljuu fotografiju žiri je dodelio Romanu Vasiluku za fotografiju u poljskom filmu “Stići do kraja”. Nagrada za visoke moralne vrednosti u sportu je pripala francuskom filmu “Moja najveća priča”, rediteljke Sarah Mirjam Puarson.

Žiri je specijalnu nagradu festivala dodelio filmu “Pobednici” koji je režirao Jovan Memedović, a koji govori o veslačkom sportu u Srbiji.

Savet festivala je dodelio dve specijalne nagrade za veliki doprinos sportskom filmu filmovima

“Plamen koji greje srce”, ruskog reditelja Jevgenija Bogartijeva

“Ostrvo sreće”, ukrajunskogf reditelja Sergeja Dolbinova

Žiri je istakao da je kvalitet filmova bio dobar i da novac nije presudan faktor u stvaranju dobrog filma.  Elena Nikolajevna Barzova je istakla da sportski film govori ne samo o sportu već i o ljubavi.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo