fbpx
Događaji Republika Vesti

Igumanu Metodiju uručena “Zlatiborska povelja”

Iguman Svete srpske carske lavre manastira Hilandar, visokoprepodobni arhimandrit Metodije juče je stigao u Čajetinu. Njemu je danas u sali biblioteke Ljubiša R. Đenić uručena “Zlatiborska povelja” povodom dana opštine Čajetina. Ovo priznanje je arhimandritu Metodiju uručio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

iguman-metodije15-1

Svečanosti koja je upriličena ovim povodom je prisustvovao veliki broj građana opštine Čajetina.

iguman-metodije15-3

Arhimandrit Metodije Marković najmlađi je iguman Hilandara i najmlađi iguman na celoj Svetoj Gori, koja broji ukupno 20 manastira. Rođen je u Čačku 7. januara 1970. godine. Od 2010. je na hilandarskom igumanskom tronu, kao jedna od najpoštovanijih ličnosti u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i među Srbima u zemlji i rasejanju. Veoma se istakao u naporima za obnovu manastira Hilandar od velikog požara koji je 2004. godine zadesio ovu svetinju. Pod njegovim duhovnim upravljanjem broj monaha se udvostručio, povećao se sa 25 na 50 koliko sada broji hilandarsko bratstvo, a obnovljeno je 60 odsto požarom uništenih objekata u manastiru.

iguman-metodije15-4

Čajetina i njeni građani su neprestano u njegovoj molitvi i mislima. Po prvi put u svojoj istoriji iguman Hilandara je zvanično posetio jednu lokalnu samoupravu u Srbiji, i to Čajetinu (a ne eparhiju kako to inače biva), u znak zahvalnosti njenom rukovodstvu za nemerljiv doprinos u obnovi naše najveće svetinje. Uz njegov blagoslov najviše poklonika u manastir godišnje dođe upravo iz Čajetine, a žitelje ove opštine primaju u Hilandar sa najvećim duhovnim počastima.

iguman-metodije15-2

Na predlog igumana Hilandara, uz punu podršku rukovodstva čajetinske opštine, posebna serija Hilandarskog svetosavskog vina moći će da se kupi samo na teritoriji opštine Čajetina, što predstavlja veliki blagoslov za sve naše građane.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo