fbpx
Događaji Info

Indeks transparentnosti opštine Čajetina iznad proseka

Transparentnost Srbija je prošle godine izvršila istraživanje transparentnosti lokalnih samouprava u Srbiji. Na osnovu brojnih parametara (87 indikatora) ocenjivana je transparentnost u radu lokalnih samouprava. Među prametrima su bili i peglednost i dostupnost dokumenata na internet prezentaciji opštine.

Što se tiče opštine Čajetina, ona je na ovom istraživanju imala indeks 51 (od mogućih 100) i našla se na 26 mestu  po transparentnosti lokalnih samouprava u Srbiji.

Ovu vest su potvrdili predstavnici opštine Čajetina a predsednik opštine, Milan Stamatović je u izjavi za cajetina.org.rs izrazio zadovoljstvo ovim rezultatima.

“Jasno je svima da je opština Čajetina primer domaćinskog poslovanja, što potvrđuje i veliki broj investitora koji ovde ulažu. Nadam se da će sledeće istraživanje pokazati još veći napredak i da će se Čajetina naći među prvih deset opština u Srbiji po transparentnosti, istakao je Stamatović.

transparentnost

Zlatko Minić iz Transparentnost Srbija je za zlatibor.tv izjavio da je ovo prvo ovakvo istraživanje na teritoriji Srbije i da su u pripremi projekta korišćena iskustva iz Slovačke, kao i pojedina istraživanja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Uočeno je da se, u najvećem broju slučajeva, odredbe propisa koje se tiču transparentnosti poštuju u onoj meri u kojoj postoje sankcije za kršenje obaveza. Obaveze koje ne povlače sankcije ili su mehanizmi sankcionisanja nedelotvorni, često se krše. To se odnosi i na stanje internet sajtova, informatora o radu, na informacije dostupne u uslužnim centrima i prostorijama uprave, na postupanje po zahtevima i slučajeva istupanja van zakonskog okvira i preduzimanja mera koje nisu obavezne a mogu da se unaprede. Kompletni rezultati ovog istraživanja biće prestavljeni sredinom meseca, kada će biti predstavljena i analiza stanja.

Treba pomenuti da se na prvom mestu nalazi Paraćin sa indeksom 74, zatim slede Inđija sa indeksom 66, Bačka Topola sa indeksom 62, a na četvrtom mestu su Pančevo i Leskovac sa indeksom 61.

Čajetina deli 26 mesto sa Temerinom i Valjevom, a Užice je na 58 mestu (indeks 44), dok je grad Beograd na 96 mestu (indeks 36), dok su najlošije rangirane opštine Bela Crkva i Smederevska palanka (indeks 11).

Transparentnost Srbija je svim opštinama poslala i liste preporuka kako da unaprede i poboljšaju javnost svog rada, čime će se ostvariti kako bolja kontrola javnih finansija tako i ojačati borba protiv korupcije.

Ovo istraživanje su podržali Ambasada Velike Britanije u Srbiji, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Agencija za borbu protiv korupcije i Stalna konferencija gradova i opština.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930