fbpx
Biznis Događaji Lokalna privreda

Inspekcijske kontrole na Zlatiboru

inspekcija

Prvi deo zimske sezone je obeležila dobra turistička posećenost Zlatibora a u sklopu mera suzbijanja sive ekonomije i rada na crno bile su aktivne i inspekcijske službe. Poreska, turistička i inspekcija rada su obavile brojne kontrole u objektima na Zlatiboru.

min-rada-logo

Na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja su objavljeni rezultati kontrola Inspektorata za rad čiji su službenici izvršili inspekcijske nadzore u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu kod 81 privrednog subjekta na Zlatiboru.

Prilikom nadzora je zatečeno 15 lica na „radu na crno” sa kojima poslodavci nisu zaključili ugovore o radu i koje nisu prijavili na obavezno socijalno osiguranje. Inspektori su podneli 13 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, odnosno preduzetnika. Doneto je osam rešenja o otklanjanju utvrđene nepravilnosti, a poslodavcima je naloženo zasnivanje radnog odnosa sa licima na radu na crno. Inspekcija rada je donela i pet rešenja zbog drugih utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa.

min-trgovina

Turistička inspekcija je u januaru ove godine donela rešenje o zabrani rada za 39 nekategorisana smeštajna objekta na Zlatiboru, kao i jedan ugostiteljski objekat u kom je utvrđeno nelegalno pripremanje i služenje hrane i pića.

Turistička inspekcija je utvrdila te nepravilnosti tokom ukupno 67 kontrola pružanja usluga u domaćoj radinosti i pružanja usluga na javnim skijalištima na Zlatiboru. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, sektor za turističku inspekciju, navodi da su kontrole sprovedene u cilju suzbijanja sive ekonomije i bolj˜e zaštite korisnika usluga.

Građani svoje prigovore inspekciji mogu prijaviti na telefon 011/3139 – 686, i mail turisticka.inspekcija@mtt.gov.rs , kao i u prostorijama turističke organizacije Zlatibor.

Što se tiče rezultata aktivnosti poreske policije za sada nema zvaničnih informacija o broju kažnjenih ali nezvanično jedan broj privrednih subjekata koji posluju na Zlatiboru je kažnjen zbog neregularnosti u poslovanju.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031