fbpx
Bioskop Događaji Kultura Manifestacije Sport Sport+ Turizam

IV Međunarodni festival sportskog filma počinje u subotu

Međunarodni festival sportskog filma, koji se po četvrti put održava na Zlatiboru počinje 29.avgusta i trajaće do 1.septembra. Ove godine festival je posvećen obeležavanju 90 godina organizovanog tenisa u Srbiji.

nagrade-festival2013

 

Među šest dobitnika nagrada za životno delo nalazi se i Novak Đoković. Ostali dobitnici su: Mima Jaušovec (Slovenija), Nikola Pilić (Hrvatska), Jasna Šekarić (Srbija), Milun Vesnić (Srbija) iz oblasti sporta i reditelj Darko Bajić (Srbija) iz oblasti filmske umetnosti.

Osnivači Festivala su Opština Čajetina, Turistička organizacija „Zlatibor“ i Preduzeće za proizvodnju filmova „Maja film“ kao izvršni organizator. Partneri Festivala su Olimpijski Komitet Srbije i Sportski Savez Srbije, a značajnu podršku i pomoć ima od Ministarstva kulture Republike Srbije.

Ovogodišnji festival će imati i jednu novinu. Odlučeno je da se svake godine, u okviru pratećeg programa, organizuje predstavljanje sportskih legendi pojedinih gradova. Ove godine odlučeno je da to bude grad Kruševac.

festival-sportski-film3statue

Na festivalu će biti prikazano 16 filmova koji će konkurisati za nagrade u pet kategorija. Kao i prethodne godine biće dodeljene nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najbolju fotografiju, nagrada za visoke moralne vrednosti u sportu, kao i specijalna nagrada.

Prošle godine žiri je Grand prix dodelio filmu “Nekad braća”, američkog reditelja Majkla Tolona o životnoj sudbini Dražena Petrovića i Vlada Divca. Nagradu za najbolju režiju “Dinko Tucaković” je pripala Draganu Elčiću za film “Trag”, koji govori o sudbinama invalida rata koji kroz sport nastavljaju svoje živote. Nagradu za najbolju fotografiju žiri je dodelio Romanu Vasiluku za fotografiju u poljskom filmu “Stići do kraja”. Nagrada za visoke moralne vrednosti u sportu je pripala francuskom filmu “Moja najveća priča”, rediteljke Sarah Mirjam Puarson. Specijalnu nagradu festivala žiri je dodelio filmu “Pobednici” koji je režirao Jovan Memedović, a koji govori o veslačkom sportu u Srbiji.

Festival će otvoriti predsednik Teniskog saveza Srbije Mirko Petrović i predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930