fbpx
Događaji Manifestacije T-Info Turizam

Ivanjdanske manifestacije

Danas je Ivanjdan i ovaj praznik će u opštini Čajetina biti obeležen brojnim manifestacijama.

Na Zlatibor se održava “Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja – ZLATIBOR 2015” koji će okupiti brojna kulturno umetnička društva i mlade iz dijaspore i zemlje. Kulturno – umetnički program počinje u 13 časova na Letnjoj sceni na Kraljevom trgu.

sabor-srpske-omladine

U Sirogojnu je danas na programu tradicionalna Ivanjdanska čajanka koju organizuje Muzej “Staro selo” kada se svi posetioci muzeja služe čajem. Posetioci će moći da probaju domaće čajeve koji se prave od biljaka ubranih sa zlatiborskih livada.

sirogojno14-1

I na kraju na Vodicama se danas održava narodni vašar uz brojna sportska nadmetanja, a najveća konkurencija je u malom fudbalu.

vodice13-1

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Ivanjdan, rođenje svetog Jovana Preteče i krstitelja Isusa Hrista. Uz Hristovo i Bogorodičino, to je jedno od tri sveta rođenja koje praznuje Crkva. Sveti Jovan Preteča bio je jedan od proroka jevrejske sekte Nazarećana. Prema hrišćanskom predanju, on je krstio Isusa Hrista u reci Jordan. Srbi ga posebno poštuju i kao zaštitnika kumstva i pobratimstva.

venac-ivanjdan

O Ivanjdanu pletu se venci od ivanjskog cveća, i njima se kite staje, a uoči tog dana, čobani pale brezove lile (vatre), pa obilaze torove i ovce gde čuvaju stoku, a zatim se penju na visove i igraju svakojake igre oko pobodenih vatri. Ovo paljenje mašala za Ivanjdan dovodi se u vezu sa paljenjem badnjaka uoči Božića, čime se hoće reći da zimsko, božićno sunce ne sija tako visoko kao letnje, ivanjdansko, niti onako toplo greje. Pletenjem venaca želi se reći da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke (sredina leta), i da se tim vencima priroda ovenčava. Ti venci ujedno podsećaju i mlade da razmišljaju o svadbenim vencima. Devojke u vence stave crvenu ružu. Misli se da je Ivanjdan toliko veliki praznik da se sunce tri puta zaustavi tog dana.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo