fbpx
Događaji Manifestacije Sport Sport+ Turizam

IX Seoski višeboj – Jablanica 2014

Danas je u zlatiborskom selu Jablanica održan IX tradicionalni seoski višeboj. Ove godine su organizovana takmičenja u trinaest disciplina, a po prvi put je uvedena disciplina prevlačenje rukom na brvnu.

Iako je celog dana padala kiša to nije omelo takmičare u nadmetanju, a ni publiku da bodri svoje favorite. Na samom početku programa Vujica Dragović, mali dečak je recitovao stihove pesme o Zlatiboru Milojke Đurović.

Prisutne je pozdravio Vukomir Božanić, predsednik TU Jablanica. On je istakao da ovakve manifestacije daju “nadu da će selo živet i da će selo opstati i da je ovo jedna od najznačajnijih manifestacija u zapadnoj Srbiji. Gospodin Božanić se na kraju zahvalio svim učesnicima kako u sportskom tako i u kulturno – umetničkom programu, kao i opštini Čajetina i javnim preduzećima koja su pomogla da se ova manifestacija organizuje.

Sabor je svečano otvorio Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina. On je u svom obraćanju istakao da je ovaj festival potreban kako bi se očuvalo selo i tradicija.

“Treba očuvati selo i ulagati u selo. Ove nedaće koje su zadesile našu Srbiju govore da jedino seljak i selo mogu da pomognu Srbiju i da očuvaju Srbiju.”

Stamatović je svoje izlaganje završio rečima “Kiša za nas u brdsko planinskim područjima znači berićet. Nadam se da će svake sledeće godine biti više učesnika i gostiju koji posećuju ovakve manifestacije”. Gospodin Stamatović se na kraju zahvalio svima koji su učinili sve da se ova tradicija održi, sačuva i produži.

Po otvaranju su počela sportska nadmetanja. Seoski višeboj je počeo takmičenjem u disciplini skok u dalj iz mesta. Ovde je najbolji rezultat postigao Boško Stanković koji je imao skok od preko 280 cm, drugo mesto je osvojio Dragoslav Janković, a treće mesto je pripalo Ivanu Tomiću.

Zatim su nastupili takmičari u disciplini bacanje kamena s ramena. I u ovoj disciplini je najbolji bio Boško Stanković, koji je najdalje bacio kamen. Drugo mesto je pripalo Milošu Milanoviću, a treće Draganu Lukoviću.

jablanica2014-1

Prevlačenje klička je bila treća disciplina višeboja, a prvo mesto je osvojio Miloš Milanović, drugi je bio Milija Šuljagić, a treći Marko Šuljagić. U disciplini ručno prestrugivanje testerom-kladarom najbrži su bili Bakić Radojica i Bakić Vladan. Drugo mesto je pripalo Nikoli i Urošu Saviću, a treće mesto je pripalo Ljubu i Čedomiru Bakiću.

Peta disciplana višeboja je bila ručno struganje dubećom testerom. Ovde je ekipa iz Šljivovice bila bolja od ekipe Bakića.

Zagrevanje za glavne discipline je bila trka konja koju je ove godine dobio Aleksandar Bakić koji je jahao grlo “Mademoiselle Serbia” vlasništvo Milana Đurđića. Ova kobila je prošle godine bila najbrža u trci na Tić polju. Što se tiče poreka ovo grlo je odgajeno u Ergeli Ljubičevo, stara je sedam godina a vodi poreklo od pastuva Farqad koji je kao dvogodac pobedio u tri od četiri trke u kojima se trkao. Branimir Gazdić je kao i 2013. bio drugi, dok je prošlogodišnji pobednik Ivan Zorić sada bio treći.

Najviše uzbuđenja je bilo u tri glavne discipline vuča konjima i volovima na vlaci. U disciplini vuča na vlaci konjskom zapregom – jednopreg najbolji je bio  Ivan Zorić. Branimir Gazdić je bio drugi a Nemanja Cvetić treći. Što se tiče disciplini vuča na vlaci konjskom zapregom – dvopreg i ove godine su pobedu odneli konji Nemanje Cvetića, dok su drugo i treće mesto osvojili konji Ivana Zorića.

jablanica2014-2

Kada je u pitanju glavna disciplina višeboja vuča na vlaci volovskom zapregom Miloš Drašković iz Močioca je po treći put zaredom bio najbolji u ovoj disciplini. Dragan Tanasković je bio drugi a Slobodan Lečić treći.

jablanica2014-6

Kiša je prestala tek kada je na red došla disciplina skok u vis iz mesta. U ovoj disciplini prvo mesto je pripalo Bošku Stankoviću, koji je ove godine bio najbolji u čak tri discipline. Drugi je bio Dragoslav Janković, a treći Marko Šuljagić.

U disciplini prevlačenje rukom na brvnu u sunožnom stavu prvo mesto je pripalo Milenku Petroviću, drugo mesto je pripalo Goranu Didanoviću a treći je bio Budiša Didanović. U disciplini puzanje uz banderu najbolji je bio Đorđe Lazić. Drugo mesto je pripalo Milanu Paunoviću, dok je treći bo Milija Šuljagić.

jablanica2014-3

Poslednja disciplina višeboja je bilo prevlačenje konopca, gde je ekipa Gostinica pokazala da još uvek nema ekipe koja je bilja od njih. Drugo mesto je pripalo ekipi Mokra Gora, a treće mesto je zauzela ekipa Močioci.

jablanica2014-4

Publika je i pored kiše mogla da uživa u sportskim nadmetanjima, a u pauzama između takmičenja da se okrepi pod nekom od brojnih šatri. Uz muziku i tradicionalne zlatiborske specijalitete gosti su i zaigrali kolo, a nekima je muzika svirala i na uvce.

Treba pohvaliti organizatore na uređenju borlišta, a kontrola publike u glavnim disciplinama je bila na znatno višem nivou nego ranijih godina.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031