fbpx
Događaji Politika Vesti

Izborna 2016.godina

Izbori pred vratima

Po svemu sudeći do kraja nedelje će biti raspisani lokalni, pokrajinski i republički parlamentarni izbor u Srbiji. Kao datum se najčešće pominje nedelja 24.april ali tačan datum će biti poznat takođe do kraja nedelje. Stranke su već u niskom startu a pripreme su počele već početkom godine. Građani već mesecima mogu da pročitaju brojna istraživanja o mišljenjima birača i o tome koja stranka ima najviše šansi da osvoji najviše glasova na izborima. Paralelno sa istraživanjima sve stranke pripremaju saveze i koalicije koje će im kako se nadaju doneti više glasova na ovim izborima.

izbori2016

Vlast želi da sačuva postojeću većinu dok opozicija s druge strane pokušava da preživi u političkoj areni. Očigledno je da opozicija neće ponoviti greše sa izbora iz 2014.godine kada su manje više sve opcije nastupale u nekoliko kolona i međusobnim borbama izgubile prolaz u republički parlament. Podsećanja radi, zbog samostalnih izlazaka na izbore van parlamenta su tada ostale stranke: DSS, Dveri, LDP i Pokret Dosta je bilo, dok su cenzus uspeli da pređu samo DS i sadašnji SDS od opozicionih partija.

Što se tiče predizobrnih koalicija za sada je sigurno da će Srpska napredna stranka za partnere imati SDPS, PUPS i Novu Srbiju. Takođe je izvesno da će u ovoj koaliciji biti i Pokret Socijalista a o ostalim partijama koje će možda ući u savez sa SNSom znaće se više u narednih nekoliko dana.

S druge strane pregovori o koaliciji DS – SDS – LDP su završeni bez uspeha tako da će na izborima nastupiti DS sa nizom manjih stranaka i regionalnim pokretima, dok će SDS i LDP na izbore zajedno sa Ligom Vojvodine.

Socijalistička partija Srbije će na izbore u savezu sa Jedinstvenom Srbijom i Pokretom Zelenih, a sigurna je i koalicija DSSa i Dveri. Srpska radikalna stranka će na izbore izaći samostalno kao i Pokret Dosta je bilo.

izbori2016-lokal

Što se tiče lokalnih izbora tu se situacija menja od opštine do opštine i teško je u ovom trenutku dati bilo kakvu procenu ko će s kim praviti koaliciju. Kada je u pitanju Čajetina poznato je da će DSS biti u koaliciji sa SNPom, a za sada se ne zna da li će se u ovu koaliciju uključiti Dveri. Ono što se zna je da su u toku pregovori između DSa, SDSa i LDPa o zajdničkom nastupu na lokalnim izborima. Socijalistička partija je na prošlim izborima izašla samostalno a kako je u međuvremenu osnovan opštinski odbor Jednstvene Srbije ostaje otvoreno da li će oni nastupiti zajednički i na lokalnim izborima. Ostaje da se vidi s kim će u koaliciju Srpska napredna stranka, Pokret socijalista, SDPS, PUPS i SPO…

Na prethodnim lokalnim izborima u opštini Čajetina je glasalo se za liste: Demokratske stranke Srbije, Za bolju Čajetinu (koalicija Demokratske stranke, Srpskog pokreta obnove i grupe građana “Zlatiborski pogled”), Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Ujedinjni regioni Srbije i Liberalno demokratska partija.

Što se tiče glasanja tada je pravo glasa imalo 12.850 građana, a glasalo je 9.712 građana (75.58%). Na tim izborima za DSS je glasalo 4.568 građana. Na drugom mestu je bila Lista za bolju Čajetinu sa 2.346 glasova. Treće mesto je zauzela Srpska napredna stranka sa 1.160 glasova i na četvrtom mestu je Socijalistička partija Srbije sa 840 glasova. Cenzus na tim izborima nisu prešle liste PUPSa (324 glasova), URSa (159) i LDPa (102). Na izborima je bilo i 211 nevažećih glasačkih listića.

Kada su u pitanju parlamentarni izbori iz 2014.godine, najviše glasova je osvojila Srpska napredna stranka – 3.939, zatim sledi Demokratska stranka Srbije koja je osvojila 2.536, dok je na trećem mestu koalicija SPS – PUPS – JS koja je osvojila 937 glasova, zatim sledi NDS (SDS Borisa Tadića) sa 339 glasova, Dveri sa 281 glas, DS sa 233 glasa i LDP sa 106 glasova, sve ostale parlamentarne liste imale ukupno 192 glasa, a 179 listića je bilo nevažeće. Na izborima iz 2014.godine je glasalo 8.742 građanina, što je nešto manja izlaznost nego 2012.godine.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930