fbpx
Događaji Kultura Umetnost

Izložba fotografija dr Aleksandra Badilova u Hotelu Palisad

U kongresnom centru Hotela Palisad u petak je otvorena izložba fotografija Aleksandra Badilova  “Arhitektura i etno-moda u funkciji očuvanja nacionalnog identiteta”.

izlozba-badilov15-1a

Publika će moći da vidi više od trideset fotografija koje pokazuju arhitekturu Beograda, tj. kako arhitekturu celine tako i detalje i ornamente na građevinama. Na fotografijama su prikazane Dom Vukove zadužbine, kao i predratna Glavna pošta u Beogradu.

izlozba-badilov15-4

Na početku je pročitano pismo autora fotografija Aleksandra Badilova u kome se zahvalio organizatorima biranim rečima.

“Festival je najbolja prilika za zbližavanje svih naroda i njihovih kultura. Veliki pisac Dostojevski uvek je govorio: “Lepota spašava ceo svet”. Lepota duše i stvaranje umetnosti, arhitekture, mode, istorijske odeće koje ostaju večno. Poručio je Badilov u pismu.

aleksandar-lukic

Izložbu je otvorio profesor filozofije, Aleksandar Lukić, koji je zamenio odsutnog akademika Dragana Radenovića.

izlozba-badilov15-3

Otvarajući izložbu profesor Lukić je rekao da ako svet postoji fotografija je dokument o svetu ali ta dokumentarno nije arbitrarano predstavljanje sveta i da onaj ko hoće da dosegne istinitu dokumentarnost mora da dosegne dublje iznutra i da pronađe duboko skrivenu istinu i da je iznese na svetlo dana.

izlozba-badilov15-2

Aleksandar Lukić je istakao da su na izložbi predstavljeni totali ali i detalji arhitetkture Beograda i da je reč o svojevrsnom dokumentu  čija ideja nije samo u gledanju fasada i njihovih detalja već u povezivanju arhitekture i mode. Na osnovu detalja koji su na izložbi predstavljeni publika može zapaziti određenu sličnost u estetskom obliku. Vrednost ove izložbe je u zapažanju da su estetske vrednosti  zajedničke u kulturi odevanja i arhitekturi o čemu i svedoče ove fotografije.

 Izložba je organizovana u sklopu manifestacije Internacionalni festival visoke etno-mode ETNOPEJA 2015.

 

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829